fbpx

Taal- en skivakanties

Leer durven spreken: Frans en Engels

Van 6 tot 24 jaar

Say yes to new adventures

WAAROM EEN TAALVAKANTIE?

Tijdens een taalvakantie word je ondergedompeld in het Frans of het Engels waardoor je taalvaardigheid er op vooruit zal gaan. Maar het is veel meer dan dat! Het is in de eerste plaats een vakantie, een periode waarin je naast de taal ook de cultuur van het land, de stad of de regio leert kennen. Je doet heel wat ervaringen op die je deelt met de mensen in je groep en dat worden vaak vrienden voor het leven.
Het dagelijks gebruiken van een vreemde taal in een real-life context helpt deelnemers zelfvertrouwen op te bouwen. Het vermogen om een nieuwe taal te spreken in een andere omgeving vergroot het gevoel van competentie en onafhankelijkheid. Dit zorgt voor een boost, niet alleen aan zelfvertrouwen, maar ook aan motivatie en plezier om in een andere taal te communiceren!
Met andere woorden, op taalvakantie vertrekken is durven, is je grenzen verleggen op verschillende vlakken. Je wordt er alleen maar rijker van als mens!

 

Als je met CLIP op vakantie bent geweest, dan weet je het wel. Dit zijn geen gewone taalvakanties. Het unieke zit eerst en vooral in de inspiratie. Geen EN maar IN. Het Frans/Engels zit gewoon in de animatie en omgekeerd. Leren durven spreken, daar draait het om. Fouten maken mag, proberen moet!

Het resultaat is een ongelofelijke mix van talloze leuke en leerrijke elementen. Voeg daar de niet-aflatende ambitie aan toe om alles continu te verbeteren en je weet waarom deze formule draait. Last but not least is er de controle op al onze engagementen door de medewerkers van het kantoor. Tijdens de zomer vind je hen niet op kantoor in Leuven, maar wel ‘on the field’. Met opgestroopte mouwen maken zij mee het verschil tijdens de kampen.

Taal als spel: complete integratie van les en animatie

De CLIPformule is een unieke puzzel van taal en vakantie. De actie, de beweging, het speelse, de humor, de lach op het gezicht van deelnemers en monitoren tijdens de taalateliers én de animatiemomenten zijn voor ons even belangrijke criteria voor een activiteit als de inhoud zelf. Deze methode is een aparte invalshoek die van jaar tot jaar evolueert en waarvan CLIP haar handelsmerk heeft gemaakt. Hiermee wakkeren we de interesse voor vreemde talen aan. Ook de animaties krijgen een taalaspect, met behulp van woordenschatkaartjes, foutenlijsten…

Spreken al die jongeren dan geen Nederlands onder elkaar?

Nee! Het permanent gebruik van het Frans of Engels als voertaal onder de deelnemers is één van de principes die CLIP hoog in het vaandel draagt vanaf 12 jaar (met uitzondering van Wégimont en de kust waar het Frans/Engels de doeltaal is voor de jongste leeftijdsgroep). Het spreekt voor zich dat het taalbad enkel op deze manier compleet is en tot echte resultaten leidt. Je vindt dit slechts bij enkele taalorganisaties terug.

De manier waarop wij hiertoe komen is laagdrempelig. Immers, je goed voelen is op een CLIP-stage een vereiste. Spreken is hierbij van het allergrootste belang. Het bruusk invoeren van de vreemde taal vormt voor velen – hoofdzakelijk de jongste en de meest timide deelnemers – een drempel waar ze moeilijk over kunnen. Wij houden meer van de lage drempel. De zachte onderdompeling in het taalbad is immers een noodzaak en een kunst. Eerst stappen alvorens te lopen. Om die reden werken we in kleine groepjes zodat de angst om te falen tot een minimum wordt herleid.

Het onmiddellijk bestraffen van elke taalfout is contraproductief. Het doet zelfs bij de meest gemotiveerde jongeren alle zin om Frans of Engels te spreken vergaan. Ruimte laten voor fouten en positieve bemerkingen doen de interesse en de motivatie alleen maar toenemen. Enerzijds krijgen jongeren die al graag met taal bezig waren een extra duwtje in de goede richting. Anderzijds kunnen de succeservaringen ook de vicieuze cirkel van slechte resultaten, afkeer van het vak,… doorbreken. Deze positieve ‘remarques/remarks’ leveren concrete beloningen en ludieke tegenprestaties van de monitoren op in de loop van de week, zowel voor de individuele deelnemer als voor de groep.

Tegelijkertijd leveren de monitoren grote inspanningen om de deelnemers te brengen tot ongedwongen taalgebruik via de leukste taalspelen en animaties. En het werkt… bijna altijd! Het gebeurt wel eens dat de helpende hand van de ouders eraan te pas komt. Wij vragen hen dan telefonisch hun zoon/dochter de bedoeling van het taalkamp in herinnering te brengen en onze actie te ondersteunen. Dit mist zijn effect niet.

Ook wetenschappelijke studies bewezen dat jongeren vlotter spreken na een CLIPvakantie (lettergrepen/minuut, aantal en lengte van pauzes).

Een taalvakantie kan dus wonderen doen… en niet alleen op het vlak van Frans of Engels. Een jongere getuigt: “Na mijn taalkamp Frans was ik de enige die durfde spreken in de Duitse les.” Een taalvakantie is in de eerste plaats dan ook geen lapmiddel om slechte schoolresultaten weg te werken maar geeft vooral een boost aan de communicatieve en sociale vaardigheden (in de vreemde taal). Het spreekt voor zich dat je dit nog lang zal voelen, ook in je latere leven…

Bonjour Madame! Hello Sir!

Veel jongeren zijn gemotiveerd om vreemde talen te leren, om te communiceren met ‘native speakers’. CLIP ontwikkelde hiervoor een eigen methode: ‘de taalexcursie’:  interactieve funmomenten met de lokale bevolking waarbij je vlot 50 personen aanspreekt op enkele uren tijd. Hierbij verleggen we de actie naar buiten: naar de straat, het dorpsplein, de markten en de parken, waar de gesprekken voor het rapen liggen. De CLIPmonitoren helpen de jongeren op een speelse maar goed begeleide manier over de angstdrempel heen. Naar de native speaker toestappen wordt vanzelfsprekend en daar komt het uiteindelijk toch op aan.

Verworven vaardigheden verleer je niet, ellenlange woordenschatlijsten wél! Naast de ‘straatgesprekken’ zijn er voor de oudste deelnemers ook contacten met de lokale jeugd of bejaarden. Gedurende enkele uren word je zelf monitor op het plaatselijke speelplein of bezoek je de inwoners van een bejaardentehuis. Deze jaarlijkse samenwerking is een fantastische ervaring die erg wordt gewaardeerd door de lokale bevolking.

Plezier is geen optie… maar een must van ’s morgens tot ’s avonds

CLIP biedt een cocktail van leuke en gevarieerde taal- en animatieactiviteiten waaraan iedereen kan deelnemen en waarop iedereen zich amuseert. Ruimte voor verveling is er niet. Ieder CLIPteam organiseert een gevuld dagprogramma en waakt over een goede dosering van rust- en actiemomenten. Daarom wordt ook nauwlettend toegezien op de nachtrust, uiteraard naargelang van de leeftijd en de fitheid van de groep.

Aangepast aan leeftijd en niveau

De CLIPprogramma’s variëren wezenlijk naargelang van de leeftijd, zowel wat de taalprogramma’s als de aanpak betreft. Op alle stages worden er daarom ook verschillende programma’s tegelijkertijd aangeboden. Jongeren worden bij CLIP nauw omringd en dit van ‘s morgens tot ‘s avonds. In functie van de leeftijd, is er meer ruimte voor eigen initiatief en vrije tijd … in de vreemde taal uiteraard.

Ouders volgen hun kind vanop afstand

Via de foto’s op een individuele webpagina kunnen de ouders tijdens de kampen bovendien quasi dagdagelijks de temperatuur van de vakantie meevoelen.

CLIP innoveert

Jaarlijks evalueren we de formules en sturen we ze bij. Ieder jaar worden heel wat taal- en animatieactiviteiten vernieuwd. We blijven op zoek naar hippe formats, leerrijke trends die binnen het interesseveld van onze jongeren vallen.

Geen schoolomgeving maar locaties om van te dromen

CLIP biedt schitterende vakantielocaties aan die je als topverblijven voor jongeren mag bestempelen: een kasteel midden in een volledig uitgerust recreatiedomein, een “hôtel particulier” met zwembad in een levendig dorp in de Ardèche, het scoutsdomein in Marokko, een cruiseschip en een hotel in Malta met dakzwembad.

Af en toe kiezen we toch voor een internaat dat we inkleden tot een leuke vakantiebestemming met vuurkorven, parasols, pingpongtafels, zithoek…

De landen en locaties zorgen mede voor een ontspannen, niet-schoolse sfeer en creëren mogelijkheden die we volop benutten.

Ook belangrijk is het culinaire aspect: de CLIPkeuken heeft een uitstekende reputatie. Maar ook voor de locaties waaraan een externe kok is verbonden, wordt er gestreefd naar menu’s die smaken.

CLIP heeft ruime ervaring met groepsdynamiek. Elk CLIPteam doet er dan ook alles aan om iedere deelnemer te integreren in de groep. Contactactiviteiten krijgen de volle aandacht en dit reeds op de bus of aan de gate in de luchthaven. Tijdens de animatie blijft niemand aan de zijlijn staan.

Veel deelnemers vertrekken alleen, maar iedereen komt als lid van de groep terug naar huis. CLIP streeft er ook naar om diverse jongeren te betrekken bij haar werking: de meeste stagehuizen zijn aangepast aan andersvalide deelnemers. Jongeren met leermoeilijkheden vinden wel hun draai bij CLIP. Jaarlijks is er voor financieel minder begoeden ook een budget voorzien om hen een ‘echte’ taalvakantie te laten beleven. Daarnaast vinden ook jongeren van verschillende nationaliteiten hun weg naar de kampen.

Deelnemers met een uitgesproken sociaal engagement kunnen in Zuid-Afrika, Villeneuve, Parijs of Marokko deelnemen aan een sociaal project. In Zuid-Afrika werken we bijvoorbeeld mee aan het project van Hope Flanders. We doen samen met de vzw aan field education van kwetsbare kinderen en steken regelmatig de handen uit de mouwen.

Tot slot: CLIP is een erkende landelijke jeugdorganisatie en vzw

Al meer dan 40 jaar streeft CLIP ernaar haar doelstellingen op het terrein te realiseren met respect voor zowel de ouders, deelnemers als monitoren, kookteams en kantoormedewerkers. Het succes van de taalvakantie is dan ook terecht een collectieve verdienste. Het resultaat is de erkenning als landelijke jeugdorganisatie. Dit betekent dat CLIP voor jongeren tot en met 13 jaar een fiscaal attest kan uitreiken.

CLIP is een vereniging zonder winstoogmerk die – conform haar statuten – de meertaligheid stimuleert. De organisatie wordt geleid door een algemene vergadering, een raad van bestuur, een staffteam op het secretariaat en op de stageplaatsen. Alle secretariaatsmedewerkers zijn ook actief op het terrein tijdens de vakantieweken en behouden zo hun feeling met het kampgebeuren.

Jaarlijks vinden tientallen nieuwe monitoren hun weg naar CLIP waar ze een opleiding krijgen tot animator (later hoofdanimator). Met de ‘anciens’ vormen ze een groep van ongeveer 300 monitoren. Het is dankzij hun kennis, enthousiasme en inzet dat de taalvakanties zovelen een waauwgevoel geven.

(Deze informatie heeft betrekking op de residentiële taalvakanties, door CLIP georganiseerd. De lokale taalacademies vallen hier ten dele buiten omwille van het externaatskarakter en het taalaspect. Voor het overige zijn deze formules perfect herkenbaar als CLIPactiviteit.)

CLIP en duurzaamheid

CLIP zet meer dan ooit in op duurzaamheid. Sinds begin 2022 willen we de volledige CO2-uitstoot van onze vliegtuigreizen compenseren. Wij werken hiervoor samen met Greentripper. Zij berekenen hoeveel CO2 er wordt uitgestoten per vlucht en zorgen voor concrete acties: een ton uitgestoten CO2 komt overeen met een ton CO2 vermeden of elders geabsorbeerd. Waar mogelijk kiezen we voor klimaatacties in het continent waar we naartoe reizen.

Wie deelneemt aan een vliegtuigreis, kiest zelf of hij zijn steentje wil bijdragen. CLIP vult sowieso aan tot de CO2-uitstoot van haar monitoren gecompenseerd is.

Ook op de stages zelf is duurzaamheid een topic: sorteren van afval, verwerken van organisch afval, sensibilisering van jongeren rond duurzaamheid, …

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox