vanaf €755,00
INSCHRIJVEN

Leef je uit … in de Ardèche

Not Rated
Locatie

La Maison Familiale

Aantal dagen

10 dagen, 8 ter plaatse

Taal

Frans

Leeftijd

2007-2008

Hoogtepunten

Op taalvakantie in Frankrijk

De eerste 2 weken van juli logeren de 13-14-jarigen in Villeneuve in Maison Familiale. Dit is op 50m van Maison des Astars, waar we regelmatig naartoe gaan om bijvoorbeeld te zwemmen en te genieten van de authentieke CLIPkeuken.

In Villeneuve doen we aan actieve streekverkenning. We ontdekken steden als Montélimar, Vallon Pont d’Arc en Avignon en we verleggen onze sportieve grenzen tijdens de avontuurlijke activiteiten. Hou je van kajakken, karten, paintballen en bomenparcours, dan zal je je hier echt kunnen uitleven. En dan hebben we nog een onvergetelijke namiddag in het waterpark “Wave Island”. Aan welke glijbaan waag jij je het eerst?

Logeren in het zuiden

Tijdens F01 en F02 verblijven we in Maison Familiale, een modern huis op wandelafstand van het Maison des Astars. We logeren hier in kamers van twee tot vijf personen. Het internaat heeft een grote tuin, gezellige overdekte patio en een uitgebreide zaalinfrastructuur.

Buiten is er een tuin met sportmogelijkheden (basket, volley, pingpong, badminton, voetbal). Regelmatig maakt de jongste groep ook gebruik van het prachtige zwembad in Maison des Astars.

Culinaire hoogstandjes

In Villeneuve kookt CLIP zelf. Spreken van culinaire hoogstandjes om je vingers bij af te likken, is niet misplaatst. Oordeel zelf:

Op het ontbijtbuffet staan er fruitsap, (chocolade)melk, thee, koffie, brood, confituur, choco, kazen, charcuterie, ontbijtgranen en een warm extraatje zoals een croissant, chocoladebroodje, omelet, gewonnen brood…

Het middagmaal is een gevarieerde buffetformule waar je – naast brood met Franse kazen en charcuterie – diverse (pasta)salades en een warme snack (croque monsieur, quiche, pita…) kan eten.

Om drie uur toveren de koks iets lekkers te voorschijn zoals een pannenkoek, cake, chocolademousse, smoothies…

’s Avonds is er een driegangenmenu. Wat dacht je van de volgende “kaart”:

•Voorgerecht: verse gele paprikasoep, cavaillon met gerookte ham, huisbereide loempia’s…
•Hoofdgerecht: diverse pasta’s, BBQ, huisgemaakte pizza, stoofvlees met frietjes…
•Nagerecht: verse fruitsla, appeltaart met ijs, tiramisu…

Fris water en fruit zijn permanent beschikbaar.

Deze stages zijn dan ook een culinair succes. De jongeren worden hier echt verwend. Uiteraard veronderstelt dit enige hulp, bvb. bij de afwas, een echt groepsgebeuren, al dan niet op een discodeuntje, kortom aquafun.

Regelmatig organiseert de keukenploeg trouwens geanimeerde kookateliers als ochtendoptie waarin de deelnemers zelf iets lekkers leren bereiden, zoals fruittaartjes of cupcakes.

Couleur locale

We logeren in het centrum van Villeneuve-de-Berg. Deze ‘stad’ -naar Franse normen- telt 3200 inwoners en blaakt van het initiatief.

Contacten liggen hier binnen handbereik, voornamelijk op de marktdag (woensdag) en tijdens de talrijke festiviteiten. Iedere dinsdag (behalve tijdens de eerste en laatste week van de zomer) worden de schragen in de hoofdstraat opgesteld en stallen tientallen handelaars hun waren uit voor ‘Mardi Villeneuvois‘, een sfeervolle avondmarkt.

De inwoners zien ons hier graag komen. Dat we soms pannenkoeken of suikerspinnen inruilen voor een gesprek, valt in goede aarde. Daarnaast zijn er de diverse excursies (Vallon Pont d’Arc, Montélimar en Avignon) waarbij gevarieerde contacten met de lokale bevolking steevast op het programma staan.

Taalanimatie Frans op taalkamp

In Villeneuve werken 13-14-jarigen rond taalvlotheid (taalanimatie).
In deze formule gaan we er vanuit dat elke deelnemer over voldoende basiskennis Frans beschikt om courante gesprekken te voeren. Frans is immers de voertaal van bij het opstaan tot het slapengaan. Iedereen is het er over eens dat dit het beste resultaat geeft om de vlotheid te stimuleren.

Geen nood als je een woord niet in het Frans kent. Dan zeg je gewoon: ‘Sofie, peux-tu me passer… de krultang?’ Voor ons is dat oké. Communicatie primeert. ‘Sofie, kan je mij de krultang geven’, is een brug te ver. Logisch, je komt op kamp om Frans te leren spreken.

Gedurende 4 x 45 min per dag zijn we met taalateliers bezig, activiteiten waarbij het accent op de taal ligt. Om de 45′ werk je met een andere monitor op een actieve manier rond toneel, Franse muziek, debatten, woordenschatspelletjes, video, veelvoorkomende fouten… Simultane actie, variatie, plezier en beweging zitten in deze formule ingebakken. In deze taalwerveling wordt leren een plezier, het handelsmerk van de organisatie.

Zo organiseren we een taalvariant op het populaire gezelschapsspel Time’s up. De deelnemers proberen zo snel mogelijk de beroemdheden op hun kaartjes te laten raden, in de eerste ronde door zinnen te gebruiken en in de tweede ronde met een paar kernwoorden. Hilariteit gegarandeerd! Voor de monitor is dit een luister- en spreekoefening. Voor de deelnemers is dit een spel.

De namen van de taalateliers liegen er dan ook niet om: ‘Salsa verbes’, ‘le pentathlon linguistique’ en ‘atelier entre amis’, … Iedere dag duiken we bovendien voor één taalactiviteit in het zwembad … voor een écht taalbad. De basisinspiratie en formats staan vast maar de concrete invulling verandert van jaar tot jaar zodat een taalvakantie voor herhaling vatbaar is.

Zachte onderdompelingen in het Franse taalbad

Met superleuke groepsvormende activiteiten (die al beginnen in de bus) overwinnen we de aanvankelijke drempelvrees om Frans te spreken. Alles wordt eraan gedaan om de openheid van de deelnemers te bewerkstelligen. Het welbehagen van de deelnemers is hierbij een voorwaarde. Daarom schenken wij veel aandacht aan de contactactiviteiten, het comfort, het eten, de groepsindeling en de afwisseling tussen actie en vrije tijd.

De positieve opmerkingen met challenges en beloningen aan het einde van de week – zowel voor de groep als voor de individuele deelnemer – vormen een extra stimulans. Als je je goed voelt, heb je ook meer zin om Frans te praten.

Indien dit toch onvoldoende blijkt te zijn, met andere woorden indien een deelnemer Nederlands blijft spreken (volledige zinnen), en geen moeite doet worden de ouders even opgebeld om zoon/dochter aan te moedigen. Dit gebeurt op een respectvolle manier en mist zijn effect niet.

Elke week staan er bovendien talloze smaakmakers op het programma die je kan verdienen door je echt in te spannen voor het Frans. Als dit niet het geval is, kan een activiteit zeer uitzonderlijk wegvallen voor de deelnemer in kwestie. De jongeren bevestigen zelf dat dit een methode is die werkt.

Leef je uit in de Ardèche

Het programma in Villeneuve is sportief en avontuurlijk voor 13-14-jarigen.
Wist je trouwens dat bij ons sport en taal regelmatig samengaan in één activiteit (vb grammonstre is een combinatie van zinnen en dikke Bertha)? Frans leren ging nog nooit zo vlot.

Het huis, het dorp en de streek bieden haast onbegrensde avontuurlijke mogelijkheden. Gewapend met een zaklamp vertrekken we op avontuurlijke wandeling. Wedden dat je de adrenaline zal voelen stromen. Bij thuiskomst koelen we af in een sfeervol verlicht zwembad.

We nemen ook de kajak voor een afvaart (8km) van de Ardèche. Onderweg genieten we van het uitzicht op de enorme kalkformaties van de Gorges de l’Ardèche. Tot slot passeren we onder de Pont d’Arc, de indrukwekkende natuurlijke rotsbrug die alom bekend is.

Ook het partijtje ‘archery tag‘ zorgt gegarandeerd voor veel plezier. Met pijl en boog proberen we het andere team uit te schakelen tijdens een spannende competitie!

De frisse duik in de Ardèche – al dan niet vanuit je kajak – en de snelle kartingrit zal je nooit vergeten. Kick jij op snelheid? Dan kan je voor een supplement van €10 een tweede keer het kartingparcours onveilig maken.

Avontuurlijk hoogtepunt is het bomenparcours in Dieulefit (al dan niet in combinatie met paintball (+10 euro)). Met deze afsluiter na een (in)spannende week, ga je moe maar voldaan naar huis.

Bivak à la belle étoile

Met de eigen leeftijdsgroep een nachtje uit … slapen in een tent in de openlucht na een avondwandeling in een prachtige omgeving. De zonsondergang met uitzicht op de Cevennen is werkelijk adembenemend. De loungekussens maken van het geheel een perfect Pinterest plaatje!

Excursies op taalstage: Avignon, Vallon Pont d'Arc en Montélimar

Er staan dit jaar weer drie grotere stadsexcursies op het programma. We combineren die stadsexcursies telkens met een stevige portie streekverkenning.

De eerste grote excursie brengt ons naar Avignon, één van de mooiste steden van Frankrijk met ook de wereldberoemde pont d’Avignon. Tijdens een stadsspel langs verschillende muurschilderingen leren we Avignon kennen als dé theaterstad bij uitstek. Het waterpark in de buurt van Avignon zorgt gegarandeerd voor heel wat plezier met haar golfslagbad, lazy river en glijbanen met tot de verbeelding sprekende namen als “Le rocket” en “Le psychedelik”. Voor de echte durvers is er “le géant” waarop je snelheden tot 60 km/uur kan behalen.

Op donderdag nemen we de kajak voor een afvaart van de Ardèche. Onderweg genieten we van het uitzicht op de enorme kalkformaties van de Gorges de l’Ardèche. Tot slot passeren we onder de Pont d’Arc, de indrukwekkende natuurlijke rotsbrug die alom bekend is. Er is uiteraard ruimte voor een frisse duik in het water. Dat is puur genieten. Achteraf bezoeken we Vallon Pont d’Arc, een typisch stadje in de Ardèche, zonnig en charmant. Hier vind je veel streekproducten en souvenirs.

Zaterdag gaan we ons geluk verder beproeven in Montélimar, de hoofdstad van de nougat waar heel wat zuiderse sfeer op te snuiven valt. Hier begint een leuke zoektocht in de stad vol spanning, vindingrijkheid en plezier waarmee we de week graag afsluiten. Voor een indrukwekkende afsluiter zorgt het bomenparcours in Dieulefit (optie spelletje paintball, +€ 10, ter plaatse te betalen).

Praktische informatie

VOOR POST
Maison des Astars

Grand’Rue 58
07170 Villeneuve-de-Berg

Vermeld ook altijd de kampcode indien u een brief stuurt.

We slapen in:
Maison Familiale Rurale

Enclos de la Plaine
07170 Villeneuve-de-Berg

Tel/fax: 0033 475 94 31 64 (enkel in dringende gevallen: 8u00-9u00, 18u30-19u30)

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

De bagage is gelimiteerd tot 20kg. Zwaardere valiezen kunnen worden geweigerd.

 Reisdocumenten en zakgeld
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Geldige Europese ziekteverzekeringskaart (hou deze permanent op zak)
Pasfoto voor de CLIPguide (liefst uploaden via de login)
Zakgeld voor een extra drankje of souvenir: €50
Zakgeld voor een extra kartingritje (€10) of een partijtje paintball (€10)
Kopie van het algemeen CLIPreglement
ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Toiletgerief in handbagage om je de ochtend van aankomst te kunnen opfrissen
Gehandtekende verklaring dat deelnemer zwembrevet heeft van 25m (dit vind je hier)
Verzekering reisbijstand (kan ook via CLIP € 12,5 Europa, € 20 buiten Europa), aanduiden bij inschrijving (enkel mogelijk voor inwoners van België)
Een negatieve PCR-test uitgevoerd in de 72u voor aankomst. Vind hier een testcentrum in je buurt.
 Verzorging
Muggenwerende product (Deet)
Herfstmijtwerend product voor jongeren die gevoelig zijn aan insectenbeten (Pistal, te verkrijgen bij de apotheker)
Zonnecrème, aftersun en zonnebril
Handdoeken
Toiletgerief
Papieren zakdoeken
Desinfecterende handgel
Mondmaskers (min. 4/dag, geen stoffen, enkel chirurgische)
 Kleding
Lange trui en broek
T-shirt en short
Feestkledij
Sportieve kledij
Ondergoed en kousen
Zwemgerief (klassieke zwembroek die aansluit, geen losse shorts)
Hoofdbescherming tegen de zon
Stevige schoenen en sportschoenen
Regenjas
Pyjama
 Diverse
Lunchpakket voor onderweg (1 portie)
Hervulbare drinkbus
Brooddoos (groot genoeg) en plastic potje (tupperware voor slaatje) voor excursiedagen
Reservebril of sportbril
Pen en papier
Eventueel fototoestel
Zaklamp
Kussensloop en onderlaken
Slaapzak
Strandlaken of grote handdoek
Kussen voor de busrit
Kleine rugzak
Eventueel piano- of gitaarpartituren

Gemeenschappelijk vervoer

Het gemeenschappelijk vervoer gebeurt per luxecar (video, airconditioning,…).
Mogen wij je vragen, indien je aan het gemeenschappelijk vervoer deelneemt, een half uur voor het vertrek aan de opstapplaats aanwezig te zijn. Gelieve bij verandering van opstapplaats wel het secretariaat te verwittigen. Dit vermijdt nodeloos wachten. De bussen vertrekken stipt op het hieronder vermelde uur.

Indien u uw opstapplaats minder dan 48u op voorhand wilt wijzigingen, dient u het CLIP-secretariaat te bellen.

Heenreis (afspraak 30 min. op voorhand) 
Gent:20u00
Groot-Bijgaarden:20u45
Leuven:21u30
Terugreis 
Leuven:8u00
Groot-Bijgaarden:8u45
Gent:9u30

Gent

Busparking Gent-Dampoort, Kasteellaan 447

Parkeren doe je best op de parking van het station, aan Octrooiplein 10. Parkeer niet op de busparking!

! Opgelet: betalende parking

Groot-Bijgaarden

Parking Groot-Bijgaarden E40 Texaco, kant Gent-Brussel voor de heenreis, kant Brussel-Gent voor de terugreis.

Leuven

Parking Bodart, Koning Boudewijnlaan

! Opgelet blauwe zone. Vergeet de parkeerschijf niet.

Eigen vervoer

Hoe bereikt men Villeneuve-de-Berg? Autoroute du Soleil via Lyon tot Montélimar Nord. Daar verlaat je de autosnelweg en volg je de richting van Le Teil, Aubenas tot in Villeneuve-de-Berg. La Maison des Astars ligt in de straat achter het gemeentehuis. Je vraagt best naar “la colo(nie) des Belges” (Grand’Rue 58). Iedereen kent ons.

Indien u met eigen vervoer komt, belt u best het bureau om het uur van aankomst te bespreken.

Created with Sketch.

Komt er binnenkort aan

Organized by

Stefanie

Member Since 2019

Geen informatie beschikbaar op dit moment

Vroegboekkorting tot en met 1/02/2021.

Inclusief/Exclusief

  • Deze prijs is all-in (incl. transport, logement in volpension, programma).

  • Niet inbegrepen in de prijs: optioneel tweede kartingrit (+ €10) en paintballsessie (+ €10).

Dit kan je ook interesseren ...

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox