De wondere wereld van … Frans op een kasteel

Not Rated
Locatie

Domaine Provincial de Wégimont

Aantal dagen

8 dagen, 7 nachten

Taal

Frans

Leeftijd

2009-2014

Hoogtepunten

Geen klas, maar klasse op een sprookjeskasteel

Het kasteel van Wégimont is de ideale locatie voor jongeren van 8 tot 13 jaar die hun eerste stappen in de Franse taal willen zetten. Al spelend leren de kinderen hun eerste woorden en zinnetjes.

Contactmogelijkheden met de lokale bevolking, om al het geleerde in praktijk om te zetten, zijn er hier genoeg. We gaan op taalverkenning in Luik, Verviers en Spa.

Regelmatig duiken we het openluchtzwembad in voor wat verkoeling en ook de sportterreinen en het bos benutten we ten volle. Een ander hoogtepunt is uiteraard het partijtje lasershooting in het thema van Star Wars.

Je kan je taalvakantie zelf verder pimpen door te kiezen voor één van onze optieactiviteiten: Olympische spelen, Creakriebels of Waterratten.

Taalvakantie op een sprookjeskasteel

Weinig locaties voor taalvakanties en jongerenreizen zullen de vergelijking met dit sprookjeskasteel kunnen doorstaan. Dit prachtige gebouw is een sterrenverblijf dat in geen enkel opzicht aan een school doet denken. Voor een CLIPvakantie is dit een absolute must! Je verblijft er in mooie kamers van 2, 3, 4, 6 of 8 personen. De kamerverdeling gebeurt na uitgebreide contactactiviteiten zodat dat je ook echt je “roommates” kan kiezen.

Smullen voor kleine fijnproevers

Het keukenteam van het kasteel kent door de jarenlange ervaring de verlangens van onze deelnemers.

Op het ontbijtbuffet staan er fruitsap, warme chocolademelk, melk, sandwiches, ontbijtgranen, choco, confituur, smeerkaas…

’s Middags eten we warm. We beginnen steevast met lekkere verse soep. Daarna volgt een hoofdgerecht : steak met frietjes en sla, cordon bleu met gebakken aardappelen en appelmoes, gebraden kip met puree, brochette met rijst en ratatouille. Als dessert serveert het kasteel fruit en zelfgemaakt ijs, taart, bavarois, pudding, …

Om 15u00 komen we op krachten met een gebakje, een koek of een stuk fruit.

’s Avonds is er een warme maaltijd zoals spaghetti, lasagne, rijstschotel met kip en zoetzure saus…

Een sportparadijs

Het Provinciaal Domein van Wégimont heeft alle troeven binnen handbereik: sportterreinen (voor voetbal, basketbal, minigolf), barbecuehoekjes, een speeltuin, bossen en uitgestrekte grasvelden voor pleinspelen, een roeivijver …

Het enorme verwarmde openluchtzwembad met glijbanen is onbetwistbaar dé trekpleister. Hier kunnen kinderen zich echt uitleven.

Het sportaccent is belangrijk in deze formule. Op een ludieke manier worden taal- en sportactiviteiten gecombineerd : revolutionair en uniek.

Voertaal Nederlands met taalinitiatie Frans

Wégimont is the place to be voor beginners. De taalinitiatieformule is een speelse introductie in de Franse taal.
De monitoren moedigen de deelnemers aan om zo veel mogelijk Frans te spreken met positieve opmerkingen en stimuli. Iedere dag kan je sterretjes verdienen. Cadeautjes en grappige tegenprestaties van de monitoren belonen de inspanningen.

Nederlands praten is wel toegestaan om de drempel te verlagen, behalve als het over basiswoordenschat gaat die de deelnemers al kennen. Doorheen de week wordt de lat langzaam hoger gelegd. Zo zal een monitor op dag één de fles water doorgeven aan tafel als een deelnemer dit in het Nederlands vraagt. Op dag zes verwachten we wel dat het kind, met behulp van een woordenlijst en zinnetjes op de placemat, vraagt of hij de “bouteille d’eau” kan krijgen. En dat werkt. De kinderen zijn dan ook zeer enthousiast. Bekijk de vele lachende gezichtjes maar eens op de foto’s.

Taalkamp Frans voor elke dag

De taalaanpak is praktisch en visueel. Zo ligt er bijvoorbeeld een placemat op tafel met nuttige woordenschat en zinnetjes voor aan tafel. Het dagprogramma is geafficheerd in het Frans met leuke tekeningen.

Elke taalactiviteit brengt de jongeren maximaal in beweging. Zo doen we bijvoorbeeld een stoelendans waarbij je zo snel mogelijk moet gaan zitten als je een specifiek woord hoort.

Om de 45 minuten werken we rond een ander thema. Variatie is troef. In de namiddag wordt de aangeleerde woordenschat op een speelse manier herhaald in de animaties.

Op taalexcursie in Wallonië

Naast de contactmogelijkheden op het Provinciaal Domein zijn er de excursies. Iedere week bezoeken we Luik, Verviers en Spa. Hier gaan we op taalverkenning.

Oordeel zelf ! Een quiz met de voorbijgangers, woorden sprokkelen met straatpictionary of zoveel mogelijk mensen begroeten … in het Frans natuurlijk … het is maar een greep uit het zeer gevarieerde aanbod.

Via goed begeleide opdrachten wordt Frans spreken nog leuker en echter. De beloning is veel plezier en een formidabel gevoel dingen te kunnen die je vroeger nooit voor mogelijk had gehouden. Tijdens deze activiteit blijven de kinderen uiteraard steeds onder toezicht van de monitoren.

Animatie op het kasteel

CLIP zet heel wat sportanimatie op het programma voor de allerjongsten. Daarnaast laten we ons sterk inspireren door (teken)films en televisieprogramma’s voor kinderen en tieners en dompelen we ons helemaal onder in een kasteelsfeer.

We gaan op zoek naar de schat van de Koning van Wégimont en proberen samen met de Galliërs de Romeinen te verslaan. Later op de week gaan we als echte ridders op ontdekkingstocht in het middeleeuwse Domein van Palogne. Vergeet je ridderkostuum niet!

’s Avonds proberen we zoveel mogelijk CLIPgeld te winnen tijdens een casino. We sluiten de week af met een heuse gala-avond en zingen de longen uit ons lijf tijdens een Franse karaoke.

Bovendien verwerken we voortdurend taalopdrachten in de spelen.

Les of animatie? Breek er het hoofd niet over. Het zijn gewoon twee elementen van een verfrissende (to)taalformule die heel wat jongeren aan den lijve hebben kunnen ondervinden.

Met een bivak op het domein krijgt Wégimont een avontuurlijk tintje. Deze sfeervolle avond sluiten we af met zang, muziek en wat lekkers. Een andere avond maken we een gezellig kampvuur en daar mogen de marshmallows uiteraard niet ontbreken. Heerlijk toch?!! Eén namiddagje laten we ons helemaal gaan tijdens een partijtje lasershooting in Verviers.

8-10 jaar: Mini B

De allerjongste deelnemers van 8-10 jaar, de mini-B’s, die nog nooit Frans hadden op school krijgen een aparte aanpak. Normaal schommelt de omkaderingsgraad bij CLIP rond de 5 deelnemers per monitor. Voor de mini-B’s is deze nog scherper.

Ook de werkwijze verandert. Met 2 vaste monitoren voor ongeveer 6 à 10 kinderen vormen we een ‘familie’. Deze sterke band zorgt ervoor dat het fun- en leergehalte heel hoog ligt. We eten samen en de monitoren houden een extra oogje in het zeil. Zij helpen de kinderen ook wanneer nodig (bvb. bij het maken van de rugzak voor een daguitstap).

Op een speelse manier leren de jongsten hun eerste woordjes en zinnen. De activiteiten spreken alle zintuigen aan. De deelnemers luisteren, spreken en bewegen. De vervoeging van ‘être’ of ‘avoir’? Die leren we gewoon al zingend en met een dansje. In de animaties worden de nieuwe woorden uiteraard nog eens herhaald.

Je kan zelf je kamp verder aanvullen door een extra optie te kiezen (incl.): Creakriebels, Waterratten en Alles met de bal. Deze optie beoefen je 1 uur per dag gedurende 5 dagen. Je kiest deze optie bij de inschrijving maar je kan nog wijzigen achteraf via de login.

Optie 1: Alles met de bal

De monitoren nemen je mee op ontdekking van verschillende sporten. Ze zijn je persoonlijke trainer en coach. Elke trainingssessie wordt afgesloten met een vriendschappelijke wedstrijd. Basket, voetbal, baseball, en natuurlijk waterpolo…

Optie 2: Creakriebels

Wij bruisen van de ideeën. Kettingen knutselen, kastelen bouwen, badges ontwerpen of fotokaders versieren om de mooiste kampfoto in te bewaren… In een mum van tijd heb je met de hele groep genoeg kunstwerken klaar om een echte tentoonstelling op te stellen.

Optie 3: Waterratten

Tijdens deze optie nemen we een duik in het openluchtzwembad voor teambuildingsactiviteiten en waterestafettes. Op de roeivijver proberen we zo snel mogelijk de overkant te bereiken en ook op het droge organiseren we waterspelletjes. Leg je waterpistool maar klaar!

Praktische informatie

Domaine Provincial de Wégimont

Chaussée de Wégimont 76
4630 Ayeneux

Vermeld ook altijd de kampcode indien u een brief stuurt.

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

Bagage is gelimiteerd tot 20 kg. Zwaardere valiezen kunnen worden geweigerd.

 Reisdocumenten en zakgeld
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Pasfoto voor de CLIPguide (liefst uploaden via de login)
Zakgeld voor een extra drankje of persoonlijke uitgaven: €25
Kopie van het algemeen CLIPreglement ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Wie een kaartje naar huis wil sturen, kan eventueel gefrankeerde enveloppen meenemen. Vergeet de adressen er niet op te vermelden.
 Verzorging
Handdoeken
Toiletgerief
Zonnecrème, aftersun en zonnenbril
Papieren zakdoeken
Desinfecterende handgel
Mondmaskers (min. 1/dag, ook voor -12-jarigen)
 Kleding
Warme trui en lange broek
T-shirt en short
Feestkledij
Sportieve kledij
Ondergoed en kousen
Zwemgerief (klassieke zwembroek of aansluitende shorts verplicht, geen losse shorts !)
Hoofdbescherming tegen de zon
Pantoffels, stevige schoenen en sportschoenen
Regenjas
Pyjama
 Diverse
Lunch voor eerste middag (we eten samen)
Hervulbare drinkbus
Schrijfgerief
Eventueel fototoestel
Zaklamp
Rugzak
Handdoek voor het zwembad
Slaapzak (voor een bivak - laken, onderlaken en kussensloop reeds aanwezig)

Gemeenschappelijk vervoer

Het gemeenschappelijk vervoer gebeurt per luxecar (video, airconditioning,…).

Mogen wij je vragen, indien je aan het gemeenschappelijk vervoer deelneemt, een half uur voor het vertrek aan de opstapplaats aanwezig te zijn. De bussen vertrekken stipt op het hieronder vermelde uur.

Gelieve -bij verandering van opstapplaats- het secretariaat tijdig te verwittigen. Dit vermijdt nodeloos wachten.

Heenreis (afspraak 30 min. op voorhand) 
Gent:9u00
Groot-Bijgaarden:9u45
Leuven:10u30
Aankomst Wégimont (bus):12u00
Terugreis 
Vertrek Wégimont (bus):14u45
Leuven:16u15
Groot-Bijgaarden:17u00
Gent:17u45

Gent

Busparking station Gent-Dampoort, Kasteellaan 447

Parkeren doe je best op de parking van het station, aan Octrooiplein 10. Parkeer niet op de busparking!

! Opgelet: betalende parking

Groot-Bijgaarden

Parking Groot-Bijgaarden E40 Texaco, kant Gent-Brussel voor de heenreis, kant Brussel-Gent voor de terugreis.

Leuven

Parking Bodart, Koning Boudewijnlaan

! Opgelet blauwe zone. Vergeet de parkeerschijf niet.

Eigen vervoer

Heen: deze jongeren worden omstreeks 12u aan de ingang van het kasteel verwacht. De gemakkelijkste manier om het kasteel te bereiken is via de autosnelweg Brussel-Luik-Aken (afslag 37). Het provinciaal domein is van bij de afrit aangeduid.
Indien u dit wenst, kan u van de gelegenheid gebruik maken om (gratis) te zwemmen. Let wel op: een klassieke zwembroek is verplicht. Vraag de toegangsbandjes voor het zwembad aan het onthaal.

Terug: graag vragen we aan de ouders hun kind(eren) af te halen om 14u45.

Created with Sketch.

Komt er binnenkort aan

Organized by

Stefanie

Member Since 2019

Vroegboekkorting tot en met 01/02/2021.

Opties

Alles met de bal, Waterratten, Creakriebels

Inclusief/Exclusief

  • Deze prijs is all-in (incl. transport, logement in volpension, programma).

  • Fiscaal attest ter waarde van €13,70/dag voor kinderen tot en met 13 jaar.

Dit kan je ook interesseren ...

Get Updates & More

Thoughtful thoughts to your inbox