Marokko

ACCOMODATIE

Op taalvakantie naar Marokko, zonnig en gastvrij

Marokko is een exotische bestemming die jaarlijks meer en meer Belgische toeristen aantrekt met de zon, de zee, het Atlasgebergte, de woestijn in het zuiden, de keizerlijke steden en vooral haar gastvrijheid.
De Marokko-expeditie – niet te verwarren met een clubreis – heeft zovele gevarieerde troeven dat een beknopte weergave moeilijk wordt.
Voor degenen die de ‘gewone’ taalvakanties van CLIP kennen, is deze formule een echte groepsreis, boordevol lokale contacten, actie en spanning en dit in het Frans.

Couleur locale

Rabat, Kenitra, Imlil, Marrakech, Essaouira en Casablanca

We kiezen hier voor couleur locale en echtheid, niet voor een 4-sterreneiland waar je nauwelijks de lokale bevolking ontmoet. Zes dagen verblijven we op het domein van de Federatie van Marokkaanse scouts in Mamora op een tiental kilometer van Rabat. Hier liggen interessante contacten voor het grijpen. Een topper is de animatie van Marokkaanse kinderen door onze deelnemers. Ook het zwembad mogen we iedere dag gebruiken. We logeren er in comfortabele chalets op basis van tweepersoonskamers. Het sanitair is gemeenschappelijk. Het grootste deel van de reis verblijven we in Rabat. We bezoeken de highlights van de stad zoals de medina en de Kasbah. We flaneren door de moderne haven (Marina), staan stil aan het paleis en mausoleum, we gaan zelfs binnen bij een pottenbakker in Salé en verfrissen ons aan de kust van Temara. Eén dag gaan we op excursie naar het natuurreservaat van Kenitra.

Dan reizen we verder naar Essaouira, een gezellig havenstadje in het westen van Marokko, de parel van de Atlantische Oceaan. De medina is werelderfgoed en de stad fungeerde zelfs in Game of Thrones als de stad Astapor. Onderweg bezoeken we kort Casablanca met onder meer de indrukwekkende moskee. In Essaouira logeren we één nacht en dan trekken we naar het platteland. In Imlil, een klein dorpje in de hoge Atlas, zie je een heel ander aspect van het Marokkaanse leven. Hier logeren we in een gezellige berghut na een stevige trektocht.

Daarna gaan we op hotel in het overbekende Marrakech voor een taaltoeristische uitstap. Het hotel is centraal gelegen, vlakbij het sfeervolle Jemaa el Fna-plein. Van hieruit verkennen we de stad. We wandelen langs de koninklijke paleizen, typische markten en pleinen. Om de reis te beëindigen zijn we te gast op een typische ‘fantasia’, een feeëriek paardenspektakel. Hier besluiten we de roadtrip om terug te keren naar Brussel.

Tijdens elk bezoek worden onze jongeren begeleid door het eigen CLIPteam met ondersteuning van ervaren Marokkaanse scoutsleiders/gidsen. Deze mix zorgt voor een unieke meerwaarde die heel wat CLIPdeelnemers reeds ervaren hebben.

Lokale gerechten

Uiteraard staat de traditionele Marokkaanse keuken op het menu. Dat begint al met een receptie bij aankomst waarop de typische muntthee niet mag ontbreken. Geen hamburger met friet, maar wel tajine met kip, couscous, BBQ, gegrilde vis… Overheerlijk en ter plaatse bereid !
Deze gastvrijheid draag je zeker mee in je hart. Ditzelfde principe geldt ook voor de andere locaties die we aandoen tijdens de reis.

Ben je vegetariër, hou er dan rekening mee dat de keuzemogelijkheden voor vegetariërs beperkt zijn in Marokko.

“Ik ben vijf jaar geleden met CLIP op taalkamp naar Marokko geweest. Ondertussen ben ik monitor. Voor mij is dit nog altijd mijn allerbeste reis ooit. De lokale mensen ga ik nooit vergeten. Ik heb er vriendschappen voor het leven aan overgehouden!”

FRANS LEREN OP TAALKAMP

Taalanimatie en -vervolmaking

Met CLIP ga je niet op taalreis om de vervoegingen van de werkwoorden te herhalen maar om de taal echt in de praktijk te brengen. Dit principe geldt zeker voor Marokko waar de Marokkaanse stadsbevolking vlot tweetalig is.
Wat dacht je er van om zelf gids te worden of als een echte journalist de Marokkanen te interviewen over hun gewoontes…?!

Daarnaast zijn er de contacten met de Marokkaanse en uiteraard de Belgische monitoren die alle activiteiten mee begeleiden. Dit alles heeft enkel resultaat als je als deelnemer een degelijke voorkennis hebt van het Frans en vastbesloten bent om deze taal ook permanent te spreken. Zo niet gaat de taaldimensie voor een groot deel verloren.

Dit programma zit immers boordevol excursies en smaakmakers. Die moet je verdienen. Als dit niet het geval is, kan een activiteit wegvallen voor de deelnemer in kwestie (hetgeen uiterst zelden gebeurt). De jongeren bevestigen zelf dat dit een methode is die werkt.

Schrijf je hier in

ACTIVITEITEN

Taalstage met gevarieerd animatieprogramma

Het reisaspect is heel belangrijk op dit taalkamp, daarnaast staat er een flinke brok gevarieerde animatie op het programma. Zo organiseren we een Spa Maroc (henna, buikdans, kookatelier met Marokkaanse pannenkoeken, theeceremonie en kalligrafie), een kampvuur en enkele grote spelen ’s namiddags of ’s avonds : swingpaleis, festival de Carthage… Een topper is de Soirée mariage waarvoor we een heus huwelijk in scène zetten met traditionele klederdracht en dansen.

In Rabat gaan we trouwens enkele keren naar de zee voor strandanimatie (spel zonder grenzen, Maroc’eau, Expeditie Robinson, bodyboard, voetbal, voettennis, volley, pingpong en zandsculpturen). Deze activiteiten worden afgewisseld met verfrissende taalateliers zoals Suis-je une babouche?. In deze werveling van taal en animatie wordt leren een echt plezier.

Een topervaring is de deelname aan een animatie voor Marokkaanse kinderen in het kader van een internationaal sociaal project. Ook dit is een aspect van Marokko waar we onze deelnemers graag bij betrekken.
Door contacten te leggen met de lokale bevolking en samen nieuwe ervaringen op te doen, ontdek je immers pas écht de cultuur van een land.

Leuk is zonder meer de kamelenrit in Marrakech. Dit ritje is uiteraard geen trektocht, maar geeft je toch eventjes het nomadengevoel. Optioneel krijg je in een lokale hamam een grondige scrubbeurt.

De twee delen van de reis sluiten we telkens feestelijk af. In Rabat gebeurt dit met een kampvuur. Geloof het of niet, maar in Afrika heeft dit iets speciaals. In Marrakech ronden we af met de fantasia (paardenshow) en een typische maaltijd met couscous.

Schrijf je hier in

Foto & film

 • Marokko 2015 M071
  • Marokko 2015 M071

  • Watch Video

 • Marokko 2007 Part 1
  • Marokko 2007 Part 1

  • Watch Video

 • Marokko 2007 Part 2
  • Marokko 2007 Part 2

  • Watch Video

 • Marokko 2007 Part 3
  • Marokko 2007 Part 3

  • Watch Video

 • Marokko 2007 Part 4
  • Marokko 2007 Part 4

  • Watch Video

Print de praktische info

Praktisch

Periodes

Geen informatie beschikbaar op dit moment

Als je kamp volzet is, kan je via deze link inschrijven op de wachtlijst. Vroegboekkorting tot en met 12/12/2015, voor meer info, klik hier!

Inbegrepen: vlucht, logies in VP (behalve één avondmaal in Essaouira), begeleiding, toegangsgelden (behalve de grote moskee van Casablanca), animatie- en taalprogramma.

Niet inbegrepen: bezoek aan de hamam (ong. 5 euro), de grote moskee van Casablanca (ong. 10 euro – 6 euro met studentenkaart) en één avondmaal.

Adres

Rabat
Centre national du scoutisme Marocain
Abdelkrim el Fellous
Maamoura
Salé

Er is geen postbedeling in het domein.

Marrakech
Rue Moulay Ismael
Médina
Marrakech
Tel. 00212 5 24 44 49 79

Vervoer

We vliegen vanuit Charleroi. Voor het vertrek spreken we af in de vertrekhal om 12u30.

Heenreis
Vluchtnummer:FR8075
Vertrek:15u10
Aankomst:16u50 (lokale tijd)

Terugreis
Vluchtnummer:FR8076
Vertrek:14u30 (lokale tijd)
Aankomst:19u05

Pak en Zak

OPGEPAST : Scharen, zakmessen en andere scherpe of puntige voorwerpen horen NIET thuis in de handbagage.
Wil je vloeistoffen of gels zoals dranken, parfums, crèmes, tandpasta of deodorant meenemen in je handbagage?
Zorg er dan voor dat ze in een verpakking van maximum 100ml (per stuk) zitten.

Beperkingen bagage: max. 20 kg

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

 Reisdocumenten en zakgeld
Reispaspoort
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Ouderlijke toestemming, gemachtigd door de burgemeester, voor jongeren onder 18 jaar die wonen in België
World Assistance Card
Pasfoto voor de CLIPguide (bijvoegen bij reglement) (liefst uploaden via de login)
Kopie van het CLIPreglement 17 plus ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Kopie van het CLIPreglement algemeen ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Verzekering reisbijstand (kan ook via CLIP € 12,5 Europa, € 20 buiten Europa), aanduiden bij inschrijving (enkel mogelijk voor inwoners van België)
Zakgeld voor de optionele extra's € 60, zakgeld voor een extra drankje drankje of persoonlijke uitgaven € 50, het geld wordt ter plaatse gewisseld
Documenten ziekenfonds: vraag de nodige documentatie voor Marokko aan bij het ziekenfonds
Studentenkaart

 Kleding
T-shirt en short
Sportkledij
Ondergoed, zakdoeken en kousen
Zwemgerief
Hoofdbescherming tegen de zon
Stevige schoenen en sportschoenen
Aangepaste kledij en/of sjaal die de schouders en knieën bedekt voor alle stadsbezoeken.

 Verzorging
Muggenwerend product (Deet)
Zonnecrème, aftersun en zonnebril
Handdoeken
Toiletgerief
Handgel
Rolletje toiletpapier
Voor de meisjes: maandverband en tampons

 Diverse
Reservebril of sportbril
Pen en papier
Eventueel fototoestel
Strandlaken of grote handdoek
Slaapzak
Geschenkjes voor kinderen sociaal project : school- of knutselgerief, spelmateriaal, t-shirts
Rugzak (min.35 liter) voor bivak, een degelijke schoolrugzak volstaat
Drinkfles
Zaklamp