accomodatie

Op taalvakantie in het Maison des Astars

In Villeneuve-de-Berg verblijven we in het Maison des Astars, een gewezen patriciërswoning… én sinds 2000 de vaste CLIPstek in Zuid-Frankrijk. Met een oppervlakte van 2000m², is dit een topverblijf. De ruime inkom in natuursteen, de ton- en kruisribgewelven, de patio, de imposante traphal, de terrassen, de schouw- en plafondversieringen zijn een streling voor het oog. Centraal in de traphal staat een prachtige vleugelpiano, een verzamelpunt voor heel wat muziekliefhebbers.

Door de eeuwen heen heeft zich hier een stukje Franse geschiedenis afgespeeld. De lokale adel bereidde in dit gebouw de Staten Generaal voor die in 1789 leidde tot de Franse revolutie. Er zouden zelfs geheime gangen onder het gebouw lopen. Later werd hier likeur gestookt die nog steeds bestaat onder de ronkende naam: l’Elixir du Coiron.

Dan zwijgen we nog over de tuin met de buitenkeuken en het prachtige zwembad. Enkele uit de kluiten gewassen ‘groene jongens’ zorgen voor de nodige schaduw. Hier speelt het CLIPleven zich in de zomer hoofdzakelijk af: taalateliers, eten, zwemmen en animatie. Menig deelnemer kan met moeite een “waauw” onderdrukken bij aankomst. Dit is een huis om van te houden, een echte thuis.

Verderop is er een tweede tuin met sportvelden (basket, volley, pingpong, badminton, voetbal).

Culinaire hoogstandjes

In Villeneuve kookt CLIP zelf. We kunnen hier spreken van culinaire hoogstandjes om je vingers bij af te likken. Oordeel zelf:

Op het ontbijtbuffet staan er fruitsap, (chocolade)melk, thee, koffie, brood, confituur, choco, kaas, ham, ontbijtgranen en een warm extraatje zoals een croissant, chocoladebroodje, omelet, gewonnen brood…

Het middagmaal is een gevarieerde buffetformule waar je – naast brood met Franse kazen en charcuterie – diverse (pasta)salades en een warme snack (croque monsieur, quiche, pita…) kan eten.

Om drie uur toveren de koks iets hartelijks te voorschijn zoals een pannenkoek, cake, chocolademousse, smoothies…

’s Avonds is er een driegangenmenu.
Wat dacht u van de volgende “kaart”:

  • Voorgerecht: verse champignonroomsoep, cavaillon met gerookte ham, huisbereide loempia’s…
  • Hoofdgerecht: diverse pasta’s, BBQ, huisgemaakte pizza, gemarineerde kip met frietjes…
  • Nagerecht: verse fruitsla, appeltaart met ijs, tiramisu…

Permanent zijn er fruit en fris water beschikbaar.
Deze stages zijn dan ook een culinair succes. Uiteraard veronderstelt dit enige hulp, bvb. bij de afwas, een echt groepsgebeuren, al dan niet op een discodeuntje.

Regelmatig organiseert de keukenploeg trouwens geanimeerde kookateliers als ochtendoptie waarin de deelnemers zelf iets lekkers leren bereiden, zoals fruittaartjes of cupcakes.

Schrijf je hier in

“Tien dagen om iedereen te leren kennen. Prachtige momenten die we samen hebben beleefd. Dit was echt het beste taalkamp ooit. CLIP ziet mij zeker terug, als deelnemer en als monitor!”

Franse contacten à volonté

We logeren in het centrum van Villeneuve-de-Berg. Deze ‘stad’ -naar Franse normen- telt 3200 inwoners en blaakt van het initiatief.
Contacten liggen hier binnen handbereik, voornamelijk op de marktdag (woensdag) en tijdens de talrijke festiviteiten. Iedere dinsdag (behalve F01+ en F08+) worden de schragen in de hoofdstraat opgesteld en stallen tientallen handelaars hun waren uit voor ‘mardi villeneuvois‘, een sfeervolle avondmarkt met muziekoptredens en een openluchtbal. Hier stelen onze deelnemers steevast de show, zeker als we een flashmob organiseren of de polonaise inzetten om terug naar huis te gaan.

De inwoners zien ons hier graag komen. Dat we soms pannenkoeken of suikerspinnen ‘ruilen’ voor een gesprek, valt in goede aarde. Daarnaast zijn er de diverse excursies (Vallon Pont d’Arc, Aubenas en Avignon) waarbij gevarieerde contacten met de lokale bevolking steevast op het programma staan.

De Ardèche: zuiders en warm

Villeneuve is gesitueerd in het zuiden van de Ardèche, op 25 km van Montélimar en 12 km van Aubenas. De mensen zijn hier vriendelijk en open. Frans leren doe je hier meestal buiten in een droog en warm klimaat. De zon schijnt er ongeveer 300 dagen per jaar. Tijdens de zomer van 2013 heeft het hooguit 5 keer geregend. Dit is uiteraard geen garantie, maar toch een indicatie.

Villeneuve ligt volop in de natuur, in een mozaïek van prachtige landschappen en met een aantal pittoreske dorpen in de nabijheid: Alba-la-Romaine, Lavilledieu, Mirabel, Balazuc, Ruoms en het overbekende Vallon-Pont-d’Arc dat we op maandag bezoeken.

FRANS LEREN OP TAALKAMP

Taalanimatie en -vervolmaking

Spreek je al vrij vlot Frans ? Dan is de deze formule iets voor jou. In Villeneuve werken 14-15/16-18-jarigen rond taalvlotheid en een correct taalgebruik.
Het Frans is uiteraard de voertaal van bij het opstaan tot het slapengaan. Liefst leer je die taal ook nog in de meest aangename omstandigheden. Gevarieerde en actieve taalanimatie is de vraag, de taalateliers zijn de oplossing.
Een solide voorkennis van het Frans is verondersteld. Gelieve bij twijfel het kantoor te contacteren (016/29 49 99).

Per dag organiseren we 4 taalateliers , waarbij de klemtoon op de taal ligt. Om de 45 minuten werk je met een andere monitor op een actieve manier rond toneel, Franse muziek, debatten, woordenschatspelletjes, video, veelvoorkomende fouten…
Deze activiteiten zijn van een hoog niveau. Dat mag ook wel in een taalvervolmakingsformule. Op een speelse manier corrigeert de monitor regelmatig de taalfouten en stimuleert hij de deelnemers om hun Frans te verbeteren.

Zo organiseren we bijvoorbeeld een taalvariant op het populaire televisieprogramma Temptation Island. Hilariteit gegarandeerd! Voor de monitor is dit een luister- en spreekoefening. Voor de deelnemers is dit een spel.

De namen van de taalateliers liegen er dan ook niet om : Kalifiko, Le monde à l’envers, Vive les mariés… Iedere dag duiken we bovendien voor één taalactiviteit in het zwembad… voor een écht taalbad. De basisinspiratie en formats staan vast maar de concrete invulling verandert van jaar tot jaar zodat een taalvakantie voor herhaling vatbaar is.

Simultane actie, variatie, plezier en beweging zitten in deze formule ingebakken. In deze taalwerveling wordt leren een plezier, het handelsmerk van de organisatie.

Op deze locatie zijn er een groot aantal Franse monitoren die samen met hun Belgische collega’s zorgen voor de unieke sfeer waarbij je je als deelnemer goed voelt en tegelijkertijd veel leert.

Taalstage met Frans taalbad

Met superleuke groepsvormende activiteiten (die al beginnen in de bus) overwinnen we de aanvankelijke drempelvrees om Frans te spreken. Alles wordt eraan gedaan om de openheid van de deelnemers te bewerkstelligen. Het welbehagen van de deelnemers is hierbij een voorwaarde. Daarom schenken wij veel aandacht aan de contactactiviteiten, het comfort, het eten, de groepsindeling en de afwisseling tussen actie en vrije tijd.

De positieve opmerkingen met beloningen aan het einde van de week – zowel voor de groep als voor de individuele deelnemer – vormen een extra stimulans. Als je je goed voelt, heb je ook meer zin om Frans te praten.

Indien dit toch onvoldoende blijkt te zijn, met andere woorden indien een deelnemer Nederlands blijft spreken (volledige zinnen), en geen moeite doet worden de ouders even opgebeld om zoon/dochter aan te moedigen. Dit gebeurt op een respectvolle manier en mist zijn effect niet.

Elke week staan er bovendien talloze smaakmakers op het programma die je kan verdienen door je echt in te spannen voor het Frans. Als dit niet het geval is, kan een activiteit zeer uitzonderlijk wegvallen voor de deelnemer in kwestie. De jongeren bevestigen zelf dat dit een methode is die werkt.

Schrijf je hier in

ACTIVITEITEN

De mix is de max

Het huis, het dorp en de streek lenen zich tot een gevarieerd animatieprogramma met sportieve, avontuurlijke, sociale, toeristische en culturele elementen.
Jaarlijks vernieuwen we de formules; de ijzersterke formats blijven met een andere invulling.

De sportieve hoogtepunten zijn ongetwijfeld de karting (sensatie verzekerd tijdens deze snelle rit) en de afvaart van de Ardèche per kajak of kano.

Gewapend met een zaklamp vertrekken we op dropping. Eindbestemming zijn de Balmes de Montbrun, mysterieuze middeleeuwse rotswoningen (nieuw). Wedden dat je de adrenaline zal voelen stromen. Bij thuiskomst koelen we af in een sfeervol verlicht zwembad.
De frisse duik in de Ardèche -al dan niet vanuit je kajak- zal je nooit vergeten. Avontuurlijk hoogtepunt is het bomenparcours in Jaujac (al dan niet in combinatie met paintball (+10 euro) of lasergun (+5 euro)). Met deze afsluiter na een (in)spannende week, ga je moe maar voldaan naar huis.

Op sociaal vlak organiseren de oudste deelnemers een activiteit voor de inwoners van het bejaardentehuis en de kinderen van het lokale speelplein, als monitoren in spé. Wie weet krijg je de smaak wel te pakken !

Met topanimaties als Fata Morgana, Asile en Game of Thrones lachen, dansen … en amuseren we ons gegarandeerd.
Na al dat avontuur vegen we de modderspatten af en laten we ons verwennen in de Spa Villeneuve of trekken we onze mooiste outfit aan om ons op te maken voor het casino en de gala-avond met fuif of het openluchtbal (Mardi Villeneuvois) waar onze jongeren steevast de show stelen.

De excursies erbovenop

Er staan dit jaar weer drie grotere stadsexcursies op het programma. We combineren die stadsexcursies telkens met een stevige portie streekverkenning.

Na een stadsbezoek aan Vallon Pont d’Arc nemen we de kajak voor een kleine afvaart van de Ardèche. Onderweg genieten we van het uitzicht op de enorme kalkformaties van de Gorges de l’Ardèche. Tot slot passeren we onder de Pont d’Arc, de indrukwekkende natuurlijke rotsbrug die alom bekend is. Er is uiteraard ruimte voor een frisse duik in het water. Dat is puur genieten. Dinsdag is een dag voor de snelheidsduivels onder ons, want we gaan even karten.

De tweede grote excursie brengt ons naar Avignon, één van de mooiste steden van Frankrijk waar we een overzetbootje nemen en picknicken met zicht op le pont d’Avignon. Tijdens een stadsspel langs verschillende muurschilderingen leren we Avignon kennen als dé theaterstad bij uitstek. Vervolgens zetten we koers naar het Lac du Pignedoré in Pierelatte, waar we kunnen zonnebaden op het strand en zwemmen.

Zaterdag gaan we ons geluk verder beproeven in Aubenas, een grote stad waar op de marktdag heel wat zuiderse sfeer op te snuiven valt. Hier begint ‘Space Invaders’, een leuke zoektocht in de stad vol spanning, vindingrijkheid en plezier waarmee we de week graag afsluiten. Voor een indrukwekkende afsluiter zorgt het nieuwe bomenparcours in Jaujac. Geïnteresseerden kunnen als extraatje kiezen voor een spelletje paintball (+€ 10). Het supplement is ter plaatse te betalen.

Themataalvakantie gastronomie

Tijdens de derde, vierde en vijfde week kan je kiezen voor een culinaire optie. Gedurende 4 dagen, zal je telkens 3 uur per dag daarmee bezig zijn, mét resultaat. De gewone taalateliers en excursies worden behouden maar de animatieactiviteiten van de namiddag worden vervangen door de optie gastronomie. Je kan ook altijd kiezen voor het gewone animatieprogramma.

CLIP telt heel wat excellente koks, Villeneuve een aantal toprestaurants, het huis een volledig uitgeruste buitenkeuken. Deze combinatie mondt uit in de optie gastronomie. Je leert hier streekgerechten bereiden zoals ‘le potage au pistou’, oefent nieuwe keukentechnieken in waar je vrienden (en familie) achteraf plezier aan zullen beleven. Een minimum aan ervaring in de keuken is wel een vereiste voor deze optie.

Schrijf je hier in

“Iedereen vond het een topkamp. Onvergetelijk waren de bivak, de karting, de kajak, het bomenparcours en de dropping.”

Aparte formule voor de 17-19-jarigen

Villeneuve trekt telkens een flink aantal oudere deelnemers. Voor de taalateliers en de animaties zitten ze samen met de groep 16-jarigen. ’s Avonds mogen zij echter langer opblijven (tot uiterlijk middernacht) in het buitensalon, in het zwembad of om een glas te drinken met de monitoren van het kamp…

Vrijheid krijg je vooral dankzij extra keuzemogelijkheden. Zo kan je in samenspraak met de monitoren zelf je week samenstellen en voor bepaalde activiteiten kiezen tussen deelname of hulp bij de organisatie ervan. De groep eet ook echt samen, heeft een aparte lounge voor de vrije momenten, gaat samen op bivak en creëert zo een hechte band.

Print de praktische info

Praktisch

Periodes

Geen informatie beschikbaar op dit moment

Als je kamp volzet is, kan je via deze link inschrijven op de wachtlijst. Vroegboekkorting tot en met 1/02/2017, voor meer info, klik hier!

Klik hier voor meer info over het kamp in Villeneuve voor 13-14-jarigen.

Adres

Maison des Astars
Grand’Rue 58
07170 Villeneuve-de-Berg

Vermeld ook altijd de kampcode indien u een brief stuurt.

Tel/fax: 0033 475 94 31 64 (enkel in dringende gevallen: 8u00-9u00, 18u30-19u30)

Gemeenschappelijk vervoer

Het gemeenschappelijk vervoer gebeurt per luxecar (video, airconditioning,…).
Mogen wij je vragen, indien je aan het gemeenschappelijk vervoer deelneemt, een half uur voor het vertrek aan de opstapplaats aanwezig te zijn. Gelieve bij verandering van opstapplaats wel het secretariaat te verwittigen. Dit vermijdt nodeloos wachten. De bussen vertrekken stipt op het hieronder vermelde uur.

Opgelet : zwart weekend F04(+), F05(+), F06(+) en F07(+)

Omwille van het zwart weekend op de Franse autosnelwegen, wordt de terugkomst van F04/F04+ en F06/F06+ met 2 uur verlaat. Het vertrek van F05/F05+ en F07/F07+ wordt met 12 uur vervroegd. Tijdens F04/F04+ en F06/F06+ is er daarom een bijkomende bivak tijdens de laatste nacht op het terras van het huis.

Heenreis
Gent Dampoort:20u00
Groot-Bijgaarden E40 restoroute -parking van de bussen:20u45 (kant Gent - Brussel, naast het pompstation)
Leuven Parking Bodart:21u30

Terugreis
Gent Dampoort:09u30
Groot-Bijgaarden restoroute E40 -parking van de bussen:08u45 (Kant Brussel-Gent)
Leuven Parking Bodart:08u00

Wegbeschrijving opstapplaatsen

Gent- Dampoort

Parking Gent-Dampoort, Oktrooiplein

Groot-Bijgaarden

Parking E40, kant Gent-Brussel voor heenreis, kant Brussel-Gent voor terugreis

Leuven Parking Bodart

Koning Boudewijnlaan

! Opgelet Blauwe Zone. Vergeet de parkeerschijf niet.

Vanaf de A2/E314. U verlaat de snelweg bij de aansluiting Leuven (15) en u komt onmiddellijk op de Boudewijnlaan terecht. Aan de vierde verkeerslichten passeert u onder het viaduct, u keert terug en passeert opnieuw onder het viaduct. De parking bevindt zich op uw rechterkant op de hoek van de Boudewijnlaan en Tervuursevest.

Eigen vervoer

Hoe bereikt men Villeneuve-de-Berg? Autoroute du Soleil via Lyon tot Montélimar Nord. Daar verlaat je de autosnelweg en volg je de richting van Le Teil, Aubenas tot in Villeneuve-de-Berg. La Maison des Astars ligt in de straat achter het gemeentehuis. Je vraagt best naar “la colo(nie) des Belges” (Grand’Rue 58). Iedereen kent ons.

Pak en Zak

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

De bagage is gelimiteerd tot 20kg. Zwaardere valiezen kunnen worden geweigerd.

 Reisdocumenten en zakgeld
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Geldige Europese ziekteverzekeringskaart (hou deze permanent op zak)
Pasfoto voor de CLIPguide (bijvoegen bij reglement) (liefst uploaden via de login)
Kopie van het CLIPreglement 17 plus ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Kopie van het CLIPreglement algemeen ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Zakgeld voor een extra drankje of souvenir: €50
Toiletgerief in handbagage om je de ochtend van aankomst te kunnen opfrissen
Ondertekende verklaring dat deelnemer zwembrevet heeft van 25m (dit vind je hier)

 Kleding
Warme trui en lange broek
T-shirt en short
Feestkledij
Sportieve kledij
Ondergoed, zakdoeken en kousen
Zwemgerief (klassieke zwembroek of aanspannende shorts verplicht, geen losse shorts !)
Hoofdbescherming tegen de zon
Stevige schoenen en sportschoenen
Regenjas

 Verzorging
Muggenwerend product (Deet)
Herfstmijtwerend product voor jongeren die gevoelig zijn aan insectenbeten (Pistal)
Zonnecrème, aftersun en zonnebril
Handdoeken
Toiletgerief

 Diverse
Lunchpakket voor onderweg (1 portie)
Reservebril of sportbril
Pen en papier
Eventueel fototoestel
Zaklamp
Kussensloop en onderlaken
Strandlaken of grote handdoek
Slaapzak
Kussen voor de busrit
Rugzak (min.35 liter) voor bivak, een degelijke schoolrugzak volstaat
Eventueel piano- of gitaarpartituren