Algemeen

Inleiding

Meer dan 300 monitoren zorgen ieder jaar voor het waauw-gevoel waarmee de deelnemers na hun vakantie naar huis gaan. Zij verdienen een goed monitorenbeleid: ze kunnen niet alleen deelnemen aan opleidingen met doorgroeimogelijkheden, ze genieten ook van een leuke jaarwerking.

Voor concrete vragen kan je terecht op de monitorendienst bij Katrien en Sofie op moni@clipvakanties.be. Zij helpen je met veel plezier verder.

Interne & externe kandidaten

Op kamp krijgen heel wat deelnemers zin om monitor te worden en stellen ze zich na afloop kandidaat om deel te nemen aan de opleiding.

Daarnaast vindt een groeiende groep “externe” kandidaten zijn weg naar de CLIP-familie, waaronder meer en meer Franse monitoren. Hierdoor ontstaat een “explosieve” mix van jong en oud, tweede taal én native speaker.

Vorming à la carte

Bij CLIP wandel je niet zomaar binnen. Contactdagen en opleidingsweken voor les, animatie en keuken zorgen voor een degelijke voorbereiding. Hierdoor is elk team op het terrein in staat om te scoren. Deze opleidingen zijn erkend door de Vlaamse Overheid.

Bovendien stimuleren we onze monitoren om bijkomende, externe opleidingen te volgen, zoals EHBO bij het Rode Kruis of een reddersbrevet.
Tijdens de kampen worden de zeer talrijke monitoren gecoacht (en geëvalueerd) door hoofdanimatoren, staffmedewerkers en opleidingsverantwoordelijken. Zij worden op hun beurt bijgestaan door de coördinatoren van het secretariaat.

De inspiratie, de energie en de ondersteunende controle vormen mede de basis van het succes van de laatste jaren.

Doorgroeimogelijkheden

Na je eerste ervaringen als animator (les, animatie of keuken) kan je stilaan meer verantwoordelijkheden nemen.

De volgende stap is hoofdanimator waarbij je één nieuwe monitor begeleidt. Of waarom zou je geen staffmedewerker worden en een heel team coachen? Ook in de keuken kan je doorgroeien tot keukenverantwoordelijke en zo de jongeren een culinaire topervaring bezorgen.

Naast de verschillende kampen in België biedt CLIP een uitgebreide waaier aan bestemmingen in het buitenland. Het is de opleiding tot reisbegeleider die de deur opent naar bestemmingen zoals Marokko, de taalcruise, New York, Zuid-Afrika… Vanzelfsprekend spelen ervaring, taalniveau en CLIP-spirit een grote rol.

Events, reizen & vergaderingen

CLIP staat ook voor een leuke en leerrijke jaarwerking voor haar vrijwilligers via events (bv. kerstreceptie, reünie, …) en reizen (bv. een cruise op de Middellandse Zee, een citytrip naar Dublin, New York of Parijs). Tijdens verschillende themavergaderingen maak je bovendien een pak vrienden en krijg je inspraak.

Externe kandidaten

Introductie

Ben je leerkracht Frans/Engels/lager onderwijs (in opleiding), studeer je talen of kan je gewoon heel vlot overweg met Frans of Engels? Heb je zin om een nieuwe didactische ervaring op te doen in België, het zuiden van Frankrijk of Malta?

Droom je er al lang van om in de voetsporen van meesterkoks te treden en is een Frans taalbad voor jou geen probleem…of net de uitdaging waarvan je al lang droomt?

Ontdekte je de wereld met je rugzak en kan je niet wachten om je wereldkennis, naast een uitstekende talenkennis, in de praktijk te brengen als reisbegeleider in Marokko, New York of op taalcruise?

Heb je een passie voor wintersport en wil je die graag delen met een groepje jongeren in de Oostenrijkse of Italiaanse bergen ?

Ben je bovendien minimum 18 jaar oud, stel je dan kandidaat om CLIPmoni te worden via moni@clipvakanties.be.

Stap 1: Kennismakingsgesprek

Binnen de 5 dagen neemt een CLIPmedewerker contact met je op en zal je – indien je in aanmerking komt – uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek op het secretariaat. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over de organisatie en de vakanties waaraan jij wil meewerken.

Stap 2: De Theoretische stage

De CLIP-medewerker evalueert je kandidatuur en zal je op basis hiervan uitnodigen voor de opleiding animator tijdens de paasvakantie. De concrete data vind je in het kampenaanbod. Deze theoretische stage volg je volledig in het Frans of Engels.

Stap 3: De praktische stage

Tijdens de paas- en/of zomervakantie doe je één week stage op kamp. Dit is het praktische gedeelte van je opleiding. Daarna kan je meewerken als monitor. Deze moni-ervaring vraagt heel wat engagement maar biedt ook een unieke kans om je taalkennis blijvend te onderhouden of te vervolmaken. Bovendien komen de sociale vaardigheden die je er verwerft zeker van pas tijdens je verdere leven.

Op kamp zijn fun en toffe vrienden gegarandeerd. De staff op het secretariaat bereidt immers de activiteiten tot in de puntjes voor. Dat betekent dat ook wat vrije tijd hebt. Tijdens die vrije tijd geniet je van de zon aan het zwembad, maak je een fietstocht in de omgeving of ga je mee op bivak.

Stap 4: Attest van animator

Op het einde van je praktische stage is er een evaluatiemoment. Krijg je een positieve beoordeling van je theoretische en praktische stage, dan bekom je het attest van animator in het jeugdwerk, erkend door de Vlaamse Overheid.

Interne kandidaten

Introductie

Heb je als deelnemer op kamp zin gekregen om zelf als monitor aan de slag te gaan, dan ben je een interne kandidaat. Lees hier hoe je monitor kan worden.

Stap 1: Heb ik het juiste profiel?

Heb je genoten van CLIP-kampen als deelnemer maar ben je klaar voor een volgende stap, word dan monitor.

De monitorengroep bestaat uit meer dan 300 gedreven vrijwilligers, jong en oud, Nederlandstalig en Franstalig.

Wat de CLIP-medewerkers bindt is hun teamspirit, engagement en enthousiasme om van elke activiteit een topervaring te maken in een speelse omgeving. Een “waauwgevoel” bij onze deelnemers, daar is het je om te doen.

Hoe kan ik meewerken?
A. Leerkracht
Leerkrachten beschikken over een uitstekende kennis van het Frans/Engels. Je hoeft hiervoor geen professionele leerkracht te zijn. Een CLIP-vakantie is immers niet te vergelijken met een les op school of een andere taalvakantie.

B. Animator
De animator lost de leerkracht af en neemt de deelnemers onder zijn hoede voor een gevarieerde animatie waarin de taalcomponent nog steeds een grote rol speelt.
Als animator ben je eveneens op de hoogte van de CLIP-filosofie. Dit betekent dat de jongeren tijdens de animatie ook de taal moeten leren en gebruiken. De animator waakt erover dat de deelnemers de voertaal (Frans of Engels) spreken.
Als animator beschik je eveneens over een meer dan behoorlijke talenkennis (Frans en/of Engels).

C. Kok
Op verschillende plaatsen zorgt CLIP zelf voor het eten. Dit is een absolute troef. Geen kost of inspanning wordt gespaard om zoveel mogelijk ‘hongerige wolven’ een culinair waauwgevoel te bezorgen. Van een uitdaging gesproken! Hiervoor zoekt CLIP medewerkers die kunnen goochelen met een snuifje energie, een teentje humor en ‘Ons CLIP-kookboek’.

Stap 2: De theoretische stage

De opleiding animator wordt in één of twee delen georganiseerd begin november of tijdens de paasvakantie. De concrete data vind je in ons kampaanbod. Deze theoretische stage volg je volledig in het Frans of Engels.

Stap 3: De praktische stage

Tijdens de paas- en/of zomervakantie doe je minstens één week stage op kamp. Dit kan betekenen dat je meehelpt bij de animatie, de lesateliers of in de keuken of voor de skivakantie en dit voor het Frans en/of Engels.

Uiteraard streven we naar een gezonde leeftijdsmarge tegenover de deelnemers. Deze moni-ervaring vraagt heel wat engagement maar biedt ook een unieke kans om je taalkennis blijvend te vervolmaken. Bovendien komen de sociale vaardigheden die je er verwerft zeker van pas in je verdere leven.

Zoals op elk CLIP-kamp zijn fun en toffe vrienden gegarandeerd. De staff op het kantoor bereidt de activiteiten op voorhand tot in de puntjes voor. Dat betekent dat je ook wat vrije tijd hebt. Tijdens die vrije tijd kan je genieten van de zon aan het zwembad, een fietstocht maken in de omgeving of meegaan op bivak.

Stap 4: Attest van animator

Op het einde van je praktische stage is er een evaluatiemoment. Krijg je een positieve beoordeling van het theoretische en het praktische gedeelte, dan bekom je het attest van animator in het jeugdwerk, erkend door de Vlaamse Overheid.