Cruise

ACCOMODATIE

Cruiseschip als hotel

Deze situatie is uniek voor een taalvakantie: geen beschrijving van een hotel, maar van een boot en dan nog geen gewone. Op de technische fiche lezen we dat de MSC Armonia – want zo heet ons logement – 274 m lang is en 32 m breed. 721 bemanningsleden staan in voor 2679 passagiers die ondergebracht worden in 976 kajuiten, verspreid over 9 decks… Passagiers en personeelsleden komen van overal. In 2014 werd het schip helemaal gerenoveerd en werd iedere kajuit opnieuw ontworpen.

Aan spraakmakende faciliteiten is er uiteraard geen gebrek: ‘body & soul’ worden verwend in de fitness en de zonnedekken met zwembaden en bubbelbaden. Voor ontspanning en entertainment zorgen de discotheek, het theater en de sportterreinen (vb. danszaal, fitness). Tijdens de dag op zee kunnen we hier uitgebreid van genieten.

Het eten aan boord

Hongerige magen komen à volonté aan hun trekken in de à la carte restaurants en een selfservice restaurant waar quasi de hele dag iets te eten valt.
Ontbijt en lunch nemen we aan het buffet op het dek. Het ontbijt is rijkelijk: fruit, fruitsla, yoghurt, ontbijtgranen, brood, pistolets, croissants, ontbijtkoeken, charcuterie, gerookte zalm, eieren, fruitsap, koffie, thee… Er komt gewoon geen einde aan het buffet.

Ook ‘s middags worden we verwend met een ruime keuze aan salades, pasta’s, vis, vlees en nagerechten (gebak, fruit…). Voor wie dit nog niet genoeg zou zijn, serveert de snackbar pizza’s, hamburgers, hotdogs en frietjes.
In de namiddag nemen we – als we aan boord zijn – de afternoon tea of een ijsje aan het zwembad.

Het avondeten wordt à la carte in het restaurant geserveerd. Iedere dag verkennen we een andere Italiaanse regio met bijbehorende streekgerechten (MSC is nu eenmaal een Italiaanse rederij). Je kan kiezen uit de verschillende gangen… of het allemaal nemen. De aangename bediening door je persoonlijke ober, krijg je er zomaar bij! Wedden dat je hier nooit met honger zal buiten gaan?
Een greep uit het menu:

 • voorgerecht : cavaillon met parmaham, loempia, gazpacho…
 • tussengerecht : salade, risotto, pasta, soep
 • hoofdgerecht : keuze tussen vis, vlees met gratin, rijst, puree, frietjes…
 • nagerecht : gebak, tiramisu, sorbet, ijs, kazen…

Adembenemend en zeker een reden om wat langer op te blijven, is het ‘midnight buffet’ met prachtig gedecoreerde schotels en taarten… De kapitein verwelkomt de passagiers bovendien met een cocktail en een gala-avond met speciaal menu.

“Een taalcruise… hoe cool is dat dacht ik vooraf, maar de realiteit overtrof al mijn verwachtingen. De boot was gigantisch en luxueus, elke dag verkenden we een andere stad en ondertussen verbeterde ik mijn Frans. Een perfecte combinatie.”

TAALCRUISE

Taal-in-reisformule

Op al onze reisbestemmingen opteren we voor het Frans of Engels als voertaal. Hier viel de keuze op Frans. Met de stop in de Franse havenstad Marseille ligt dit voor de hand. Voor de bestemmingen in Italië en Spanje maken we bovendien van de gelegenheid gebruik om ons te wagen aan een initiatie Italiaans of Spaans.

Naast de contactactiviteiten en de groepsvormende taalateliers op de boot zijn er uiteraard de typische CLIPtoppers met de lokale bevolking. Daarnaast zet iedereen zijn beste zeemansbeentje voor om verkozen te worden tot enige echte Capitain Jacques. Zowel anciens als de nieuwe deelnemers mogen op beide oren slapen. De activiteiten worden jaarlijks aangepast. Bovendien is dit taalkamp gericht op een oudere leeftijdsgroep die graag iets wil zien en beleven tijdens de vakantie. Onze programmamakers zijn zich hiervan bewust en zullen taal-in-reismenu’s serveren om van te snoepen.

Taalanimatie en -vervolmaking op taalvakantie

We werken hier rond taalvlotheid en een correct taalgebruik.  Het Frans is uiteraard de voertaal van bij het opstaan tot het slapengaan. Iedereen is het er over eens dat dit het beste resultaat geeft. Voldoende voorkennis van het Frans is verondersteld.

Elke taalstage staan er bovendien talloze smaakmakers op het programma die je kan verdienen door je echt in te spannen voor het Frans. Als dit niet het geval is, kan een activiteit uitzonderlijk wegvallen voor de deelnemer in kwestie. De jongeren bevestigen zelf dat dit een methode is die werkt. Dit gebeurt slechts zelden voor alle duidelijkheid.

ACTIVITEITEN

Programma van dag tot dag

Dag 1 : Marseille (Frankrijk) – vertrek boot 18u
Dag 2 : Palma de Mallorca (Balearen – Spanje ) – 15u00-24u00 (tot 1u dag 3)
Dag 3 : Ibiza (Balearen – Spanje) – 9u00-24u00 (tot 7u dag 4)
Dag 4: dag op zee
Dag 5 : Olbia (Sardinië-Italië) – 9u00-18u00
Dag 6 : Livorno/Pisa (Italië) – 8u00-19u00
Dag 7 : Genua (Italië) – 9u00-18u00
Dag 8 : Marseille (Frankrijk) – 9u00-19u00

* De uren die worden weergegeven zijn de uren die men op de bestemming doorbrengt. Hier moet men het lokale transport nog van aftrekken.

Excursies Frankrijk, Italië en Spanje

De rondvaart begint en eindigt in Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, gelegen aan de Côte d’Azur. In de gezellige binnenstad of in de plezierhaven van deze zeer levendige cultuurstad spreken we met de Franse inwoners.

De volgende dag meren we aan in Palma de Mallorca in de Balearen waar een imposante kathedraal de wacht houdt als we binnenvaren. Na een korte taalinitiatie Spaans zijn we klaar om de historische stad te verkennen.

Op dinsdag flaneren we in de oude stad van Ibiza.Deze witgekalkte stad in de Balearen is werelderfgoed. Lokale artiesten verkopen er hun waren op de talrijke marktjes, de kathedraal torent hoog uit boven de stad en het strand met de vele vissersbootjes ligt op wandelafstand. De boot blijft ’s nachts aangemeerd en zo kunnen we ‘s avonds een stapje zetten in het bruisende nachtleven van Ibiza. Wedden dat dit een onvergetelijke avond zal worden.

Op woensdag zijn we de hele dag op zee en genieten we volop van de faciliteiten aan boord.

Van Ibiza gaat de tocht verder naar Olbia in Sardinië. Bij de Grieken was deze stad, gelegen aan de luxueuze smaragdkust, gekend als de ‘gelukkige stad’. Wie weet spotten we wel een beroemdheid op een yacht.

Vrijdag wordt ongetwijfeld het culturele hoogtepunt van de reis. We gaan aan land in Livorno waar we de trein nemen naar Pisa, gekend van de wereldberoemde toren. Tijdens een stadsspel zoeken we naar de ware liefde.

Zaterdag brengen we door in Genua, de grootste havenstad van Italië. Hier gaan we op zoek naar het ei van Columbus, de beroemdste inwoner van Genua. Het bezoek aan deze prachtige, historische stad met haar statische piazza’s, brede winkelstraten en oude kern laat een diepe indruk na. In 2004 was Genua nog Culturele Hoofdstad van Europa.

Hierna keren we terug naar Marseille, waar we voor de laatste keer ontschepen.

Actieve stadsverkenning

We verkennen de verschillende steden niet op een klassieke of passieve manier. Actie is troef. Zo is het op sommige plaatsen de bedoeling dat we zelf gids zijn voor de rest van de groep. Bovendien maken we ook echt tijd voor lokale contacten. In het toeristisch bureau gaan we bijvoorbeeld zelf op zoek naar informatie, we lezen de kaart, zoeken de busuren op… Via goed begeleide activiteiten zet je zo je eerste stappen als zelfstandige globetrotter. Wedden dat dit voor een boost van de groepssfeer zal zorgen?

Amusement, zelfredzaamheid en teamspirit zijn kruiden die elke CLIPexcursie op smaak brengen. Een deelnemer getuigt : ‘Volgend jaar ga ik alleen op reis. Ik heb geleerd hoe ik het zelf moet doen.’

Als je dit kan afwerken met een persoonlijke touch bekom je ongetwijfeld het waauw-effect waar het ons om te doen is.

“Ik heb nog nooit zo lekker gegeten. Aan de buffetten leek maar geen einde te komen!”

Foto & film

 • Cruise Et c'est parti
  • Cruise Et c'est parti

  • Watch Video

 • Cruise 2011
  • Cruise 2011

  • Watch Video

Print de praktische info

PRAKTISCH

Periodes

StageStart opEindigt opDagenPrijsLeeftijdVrije plaatsen
CR0102/07/201611/07/201610€ 99915 - 19 jaar
1997 - 2001
minder dan 10Schrijf je in

Als je kamp volzet is, kan je via deze link inschrijven op de wachtlijst. *inbegrepen : verblijf in een binnenkajuit per vier, volpension aan boord (ontbijt, middagmaal, avondeten, vieruurtje, snack), gala diner, cocktail van de kapitein, taalbegeleiding, shows aan boord, (lokaal) transport, haventaksen
niet inbegrepen : dranken, persoonlijke uitgaven, 4 x lunch en 1 x avondmaal. Voorzie ongeveer €150 voor deze uitgaven.

Vroegboekkorting tot en met 12/12/2015, voor meer info, klik hier!

Gemeenschappelijk vervoer

Het gemeenschappelijk vervoer gebeurt per luxecar (video, airconditioning,…), wat het reizen veel aangenamer maakt.

Mogen wij je vragen, indien je aan het gemeenschappelijk vervoer deelneemt, een half uur voor het vertrek aan de opstapplaats aanwezig te zijn. Gelieve bij verandering van opstapplaats wel het secretariaat te verwittigen. Dit vermijdt nodeloos wachten. De bussen vertrekken stipt op het hieronder vermelde uur.

Heenreis
Gent Dampoort:20u00
Groot-Bijgaarden busparking E40 baanrestaurant: (kant Gent-Brussel, naast benzinestation)20u45
Leuven Parking Bodart:21u00

Terugreis
Gent Dampoort:
Groot-Bijgaarden busparking E40 baanrestaurant: (kant Brussel-Gent)
Leuven Parking Bodart:

Wegbeschrijving opstapplaatsen

Gent- Dampoort
Groot-Bijgaarden
Leuven Parking Bodart

Vanaf de A2/E314. U verlaat de snelweg bij de aansluiting Leuven (15) en u komt onmiddellijk op de Boudewijnlaan terecht. Aan de vierde verkeerslichten passeert u onder het viaduct, u keert terug en passeert opnieuw onder het viaduct. De parking bevindt zich op uw rechterkant op de hoek van de Boudewijnlaan en Tervuursevest.

Pak en Zak

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

 Reisdocumenten en zakgeld
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Geldige Europese ziekteverzekeringskaart (hou deze permanent op zak)
Pasfoto voor de CLIPguide (bijvoegen bij reglement) (liefst uploaden via de login)
Kopie van het CLIPreglement 17 plus ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Kopie van het CLIPreglement algemeen ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Verzekering reisbijstand (kan ook via CLIP €12,5 Europa, €20 buiten Europa), aanduiden bij inschrijving (enkel mogelijk voor inwoners van België)
€150 zakgeld voor drank, 4 x lunch, 1 x avondmaal en persoonlijke uitgaven

 Kleding
Warme trui en lange broek
T-shirt en short
Sportkledij
Ondergoed, zakdoeken en kousen
Zwemgerief
Hoofdbescherming tegen de zon
Sportschoenen en geklede schoenen (gala)
Galakledij (cocktailjurk voor de meisjes, hemd en das voor de jongens)
Regenjas

 Verzorging
Zonnecrème, aftersun en zonnebril
Toiletgerief in handbagage (voor bij aankomst)

 Diverse
Pen en papier
Eventueel fototoestel
Strandlaken of grote handdoek
Rugzakje