Cruise

ACCOMODATIE

Cruiseschip als hotel

Deze situatie is uniek voor een taalvakantie: geen beschrijving van een hotel, maar van een boot en dan nog geen gewone. Op de technische fiche lezen we dat de MSC Splendida – want zo heet ons logement – 333 m lang is en 37 m breed. 1370 bemanningsleden staan in voor 3247 passagiers die ondergebracht worden in 1637 kajuiten, verspreid over 18 decks… Passagiers en personeelsleden komen van overal.

Aan spraakmakende faciliteiten is er uiteraard geen gebrek: ‘body & soul’ worden verwend in de fitness en de zonnedekken met zwembaden en bubbelbaden. Voor ontspanning en entertainment zorgen de discotheek, het theater en de sportterreinen (vb. danszaal, fitness).

Het eten aan boord

Hongerige magen komen à volonté aan hun trekken in de à la carte restaurants en een selfservice restaurant waar quasi de hele dag iets te eten valt.
Ontbijt en lunch nemen we aan het buffet op het dek. Het ontbijt is rijkelijk: fruit, fruitsla, yoghurt, ontbijtgranen, brood, pistolets, croissants, ontbijtkoeken, charcuterie, gerookte zalm, eieren, fruitsap, koffie, thee… Er komt gewoon geen einde aan het buffet.

Ook ‘s middags worden we verwend met een ruime keuze aan salades, pasta’s, vis, vlees en nagerechten (gebak, fruit…). Voor wie dit nog niet genoeg zou zijn, serveert de snackbar pizza’s, hamburgers, hotdogs en frietjes.
In de namiddag nemen we – als we aan boord zijn – de afternoon tea of een ijsje aan het zwembad.

Het avondeten wordt à la carte in het restaurant geserveerd. Iedere dag verkennen we een andere Italiaanse regio met bijbehorende streekgerechten (MSC is nu eenmaal een Italiaanse rederij). Je kan kiezen uit de verschillende gangen… of het allemaal nemen. De aangename bediening door je persoonlijke ober, krijg je er zomaar bij! Wedden dat je hier nooit met honger zal buiten gaan?
Een greep uit het menu:

 • voorgerecht : cavaillon met parmaham, loempia, gazpacho…
 • tussengerecht : salade, risotto, pasta, soep
 • hoofdgerecht : keuze tussen vis, vlees met gratin, rijst, puree, frietjes…
 • nagerecht : gebak, tiramisu, sorbet, ijs, kazen…

Adembenemend en zeker een reden om wat langer op te blijven, is het ‘midnight buffet’ met prachtig gedecoreerde schotels en taarten… De kapitein verwelkomt de passagiers bovendien met een cocktail en een gala-avond met speciaal menu.

Schrijf je hier in

“Een taalcruise… hoe cool is dat dacht ik vooraf, maar de realiteit overtrof al mijn verwachtingen. De boot was gigantisch en luxueus, elke dag verkenden we een andere stad en ondertussen verbeterde ik mijn Frans. Een perfecte combinatie.”

TAALCRUISE

Taal-in-reisformule

Op al onze reisbestemmingen opteren we voor het Frans of Engels als voertaal. Hier viel de keuze op Frans. Met de stop in de Franse havenstad Marseille ligt dit voor de hand. Voor de bestemmingen in Italië en Spanje maken we bovendien van de gelegenheid gebruik om ons te wagen aan een initiatie Italiaans of Spaans.

Naast de contactactiviteiten en de groepsvormende taalateliers op de boot zijn er uiteraard de typische CLIPtoppers met de lokale bevolking. Daarnaast zet iedereen zijn beste zeemansbeentje voor om verkozen te worden tot enige echte Capitain Jacques. Zowel anciens als de nieuwe deelnemers mogen op beide oren slapen. De activiteiten worden jaarlijks aangepast. Bovendien is dit taalkamp gericht op een oudere leeftijdsgroep die graag iets wil zien en beleven tijdens de vakantie. Onze programmamakers zijn zich hiervan bewust en zullen taal-in-reismenu’s serveren om van te snoepen.

Taalanimatie en -vervolmaking op taalvakantie

We werken hier rond taalvlotheid en een correct taalgebruik.  Het Frans is uiteraard de voertaal van bij het opstaan tot het slapengaan. Iedereen is het er over eens dat dit het beste resultaat geeft. Voldoende voorkennis van het Frans is verondersteld.

Elke taalstage staan er bovendien talloze smaakmakers op het programma die je kan verdienen door je echt in te spannen voor het Frans. Als dit niet het geval is, kan een activiteit uitzonderlijk wegvallen voor de deelnemer in kwestie. De jongeren bevestigen zelf dat dit een methode is die werkt. Dit gebeurt slechts zelden voor alle duidelijkheid.

Schrijf je hier in

ACTIVITEITEN

Programma van dag tot dag

Dag 1 : Marseille (Frankrijk) – vertrek boot 20u
Dag 2 : Genua (Italië) – 9-18u
Dag 3 : Rome (Civitavecchia – Italië) – 7-17u
Dag 4: Palermo (Sicilië – Italië) – 9-17u
Dag 5 : Cagliari (Sardinië-Italië) – 9-18u
Dag 6 : Palma (Mallorca – Spanje) – 15-00u
Dag 7 : Valencia (Spanje) – 9-16u
Dag 8 : Marseille (Frankrijk) – 13-19u

* De uren die worden weergegeven zijn de uren die men op de bestemming doorbrengt. Hier moet men het lokale transport nog van aftrekken.

Excursies Frankrijk, Italië en Spanje

De rondvaart begint en eindigt in Marseille, de tweede grootste stad van Frankrijk, gelegen aan de Côte d’Azur. In de gezellige binnenstad of in de plezierhaven van deze zeer levendige cultuurstad spreken we met de Franse inwoners.

De tweede dag brengen we door in Genua, de grootste havenstad van Italië. Hier gaan we op zoek naar het ei van Columbus, de beroemdste inwoner van Genua. Het bezoek aan deze prachtige, historische stad met haar statische piazza’s, brede winkelstraten en oude kern laat een diepe indruk na.

Op zondag nemen we de trein naar Rome. Tijdens de Rome express passeren we alle grote attracties. Van het Forum Romanum en het Colosseum, leidt de tocht ons verder langs de Piazza Navona, de Trevi Fontein en het Pantheon tot op het Sint Pietersplein.

Met Palermo, de hoofdstad van Sicilië, verlaten we het Italiaanse vasteland. We flaneren door de zuiderse stad en leggen contacten met de lokale bevolking.

Van Sicilië gaat de tocht verder naar Cagliari in Sardinië. We verdwalen in de kleine en gezellige straatjes en genieten van enkele uurtjes zon en zee op één van de brede zandstranden.

Op woensdag meren we aan in Palma de Mallorca in de Balearen waar een imposante kathedraal de wacht houdt als we binnenvaren. Na een korte taalinitiatie Spaans zijn we klaar om de historische stad te verkennen.

Valencia is ongetwijfeld één van de toppers van de reis. In deze populaire stad voor citytrips komen oud en nieuw samen. Hoogtepunt is de hypermoderne Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Hierna keren we terug naar Marseille, waar we voor de laatste keer ontschepen.

Actieve stadsverkenning

We verkennen de verschillende steden niet op een klassieke of passieve manier. Actie is troef. Zo is het op sommige plaatsen de bedoeling dat we zelf gids zijn voor de rest van de groep. Bovendien maken we ook echt tijd voor lokale contacten. In het toeristisch bureau gaan we bijvoorbeeld zelf op zoek naar informatie, we lezen de kaart, zoeken de busuren op… Via goed begeleide activiteiten zet je zo je eerste stappen als zelfstandige globetrotter. Wedden dat dit voor een boost van de groepssfeer zal zorgen?

Amusement, zelfredzaamheid en teamspirit zijn kruiden die elke CLIPexcursie op smaak brengen. Een deelnemer getuigt : ‘Volgend jaar ga ik alleen op reis. Ik heb geleerd hoe ik het zelf moet doen.’

Als je dit kan afwerken met een persoonlijke touch bekom je ongetwijfeld het waauw-effect waar het ons om te doen is.

Schrijf je hier in

“Ik heb nog nooit zo lekker gegeten. Aan de buffetten leek maar geen einde te komen!”

Foto & film

 • Cruise Et c'est parti
  • Cruise Et c'est parti

  • Watch Video

 • Cruise 2011
  • Cruise 2011

  • Watch Video

Print de praktische info

PRAKTISCH

Periodes

Geen informatie beschikbaar op dit moment

Als je kamp volzet is, kan je via deze link inschrijven op de wachtlijst. *inbegrepen : verblijf in een binnenkajuit per vier, volpension aan boord (ontbijt, middagmaal, avondeten, vieruurtje, snack), gala diner, cocktail van de kapitein, taalbegeleiding, shows aan boord, (lokaal) transport, haventaksen
niet inbegrepen : dranken, persoonlijke uitgaven, 5 x lunch en 1 x avondmaal. Voorzie ongeveer €160 voor deze uitgaven.

Vroegboekkorting tot en met 12/12/2016, voor meer info, klik hier!

Gemeenschappelijk vervoer

Het gemeenschappelijk vervoer gebeurt per luxecar (video, airconditioning,…).

Mogen wij je vragen, indien je aan het gemeenschappelijk vervoer deelneemt, een half uur voor het vertrek aan de opstapplaats aanwezig te zijn. Gelieve bij verandering van opstapplaats wel het secretariaat te verwittigen. Dit vermijdt nodeloos wachten. De bussen vertrekken stipt op het hieronder vermelde uur.

Heenreis
Gent Dampoort:20.00
Groot-Bijgaarden busparking E40 baanrestaurant: (kant Gent-Brussel, naast benzinestation)20.45
Leuven Parking Bodart:21.30

Terugreis
Gent Dampoort:8.00
Groot-Bijgaarden busparking E40 baanrestaurant: (kant Brussel-Gent)8.45
Leuven Parking Bodart:9.30

Wegbeschrijving opstapplaatsen

Gent- Dampoort
Groot-Bijgaarden
Leuven Parking Bodart

! Opgelet Blauwe Zone. Vergeet de parkeerschijf niet.

Vanaf de A2/E314. U verlaat de snelweg bij de aansluiting Leuven (15) en u komt onmiddellijk op de Boudewijnlaan terecht. Aan de vierde verkeerslichten passeert u onder het viaduct, u keert terug en passeert opnieuw onder het viaduct. De parking bevindt zich op uw rechterkant op de hoek van de Boudewijnlaan en Tervuursevest.

Pak en Zak

CLIP kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies, diefstal of schade van persoonlijke spullen.

 Reisdocumenten en zakgeld
Identiteitskaart in handbagage, kopie in je bagage
Geldige Europese ziekteverzekeringskaart (hou deze permanent op zak)
Pasfoto voor de CLIPguide (bijvoegen bij reglement) (liefst uploaden via de login)
Kopie van het CLIPreglement 17+ ondertekend door de deelnemer (dit vind je hier)
Kopie van het CLIPreglement ondertekend door de deelnemer (je vind dit hier)
Verzekering reisbijstand
€160 voor drank, 5 x lunch, 1 x avondeten en persoonlijke uitgaven

 Kledij
Warme pull en lange broek
T-shirt en short
Sportieve kledij
Ondergoed, zakdoeken en kousen
Zwemgerief
Hoofdbescherming tegen de zon
Stevige schoenen en mooie schoenen
Galakleren (cocktail jurk voor de meisjes, hemd en das voor de jongens)
Regenjas

 Verzorging
Zonnecrème, aftersun en zonnebril
Toiletgerief in handbagage (voor wanneer we toekomen)

 Diverse
Pen en papier
Eventueel fototoestel
Strandlaken of grote handdoek
Kleine rugzak
Ontbijt voor de eerste dag